Administratia judeteana are in plan sa restaureze Monumentul Mihai Viteazul de la Guruslau, comuna Hereclean, care, din anii @70 – de cand a fost realizat de sculptorul Victor Gaga – nu a mai fost supus niciunei lucrari de reabilitare, iar acum monumentul se afla intr-o stare avansata de degradare. Presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, a initiat in luna octombrie un proiect de hotarare pentru aprobarea devizului de lucrari in vederea restaurarii monumentului, proiect ce era propus sa fie introdus pe ordinea de zi a sedintei consilierilor judeteni din 30 octombrie. Insa, in cadrul Comisiei pentru Organizarea si Dezvoltarea Urbanistica, Realizarea Lucrarilor Publice, Protectia Mediului Inconjurator, Conservarea Monumentelor Istorice si de Arhitectura, au existat pareri divergente intre membrii comisiei in privinta costurilor unor lucrari incluse in deviz. Prin urmare, s-a stabilit ca trebuie solicitate lamuriri suplimentare proiectantului in privinta costurilor.
„Proiectul va fi introdus pe ordinea de zi a unei sedinte ulterioare, dupa clarificarile mentionate. Proiectul de hotarare prevede aprobarea unui deviz de lucrari pentru care, actualmente, nu exista o sursa de finantare”, a precizat pentru Graiul Salajului Sebastian Olaru, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Salaj.
Valoarea lucrarilor pre-vazute in deviz era de 730.576 de lei, inclusiv TVA, buget prin care se doreste interventia asupra structurii, reabilitarea mozaicului, eliminarea cauzelor care au dus la infiltratii in structura monumentului.
„Szeretlek, Mihai Viteazul”!
Lucrarile de restaurare a monumentului se impun si pentru ca „timpul” si-a pus amprenta asupra basoreliefurilor care abia se vad, iar scrisul este aproape imposibil de citit. Odata cu restaurarea vor disparea si „amprentele” lasate de autori necunoscuti, numeroase declaratii de dragoste atat in limba romana, cat si in maghiara „sapate” chiar sub semnatura marelui Mihai Viteazul, cel care a invins armata maghiara tocmai pe dealul de la Guruslau, victorie in cinstea careia a fost ridicat si monumentul. Alti vizitatori mai patimasi au sters „pamant romanesc” si numele raposatului Ceausescu, mutiland in acest fel mesajul pe care sculptorul Gaga a vrut sa-l lase posteritatii. „Guruslau. Aici, la 3 august 1601, ostile conduse de marele voievod Mihai Viteazul au cucerit o stralucita victorie in lupta pentru aparare (n.r.-cuvinte lipsa) unitatii tarilor romanilor pentru libertate si neatarnare”. Din mesajul de dedesubt ne dam seama ca un vizitator nu a vrut sa mai vada numele Ceausescu, insa nu l-a deranjat Partidul Comunist sau Republica Socialista: „Inaugurat in prezenta tovarasului Nicolae (n.r.- Ceausescu), secretar general al Partidului Comunist Roman, presedinte al Republicii Socialiste Romania. Octombrie 1976”.
Nu stim daca in timpul restaurarii se vor corecta si greselile de exprimare puse pe seama emotiei autorului textului, precum „a cucerit o stralucita victorie” sau daca „Ceausescu” si „pamant romanesc” vor reaparea. Cert este ca proiectul de restaurare se va derula pe o perioada de 12 luni, dar data la care incep lucrarile depinde de obtinerea finantarii si de adoptarea unei hotarari a consilierilor judeteni.
Planuri pentru reabilitarea monumentului de la Guruslau
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...