Un studiu al Natiunilor Unite avertizeaza ca schimbarile climatice vor produce si schimbari de natura alimentara, deoarece multe produse agricole vor scadea ca productie si vor fi inlocuite cu altele. Cel mai interesant studiu priveste cultura cartofului, care ar putea fi inlocuit cu bananul. Cel putin in tarile sarace, unde acum predomina cultura cartofului. Ne vedem, astfel, avertizati ca, nu peste mult timp, in loc de cartofi prajiti ne va fi mult mai accesibila o prajeala cu banane, iar la desert nu vom avea tort cu banane, ci piure de cartofi. Si cine va mai cuteza sa rada de „statele bananiere” devreme ce majoritatea statelor care nu sunt varfuri economice globale vor trece la adevarate plantatii de banani? La noi, unii au reusit sa adapteze kiwi-ul si sa devina producatorii acestui fruct exotic alta data. Daca trecem si la cultivarea bananilor, ne-am scos. Daca pe vremea lui Ceausescu bananele erau delicatese, uite ca acum ni se prevede un viitor plin de fructe galbene si lunguiete, hranitoare si accesibile. In plus, Romania va deveni cu adevarat producatoare de banane, nu doar in acte. Pentru ca in ultimii ani tara noastra este un interesant caz economic, transformat de smecheri in stat producator de banane aduse cu vaporul din alte parti.
In urma cu cativa ani, cand criza prelungita a trecerii la capitalism tinea romanii infometati, taranii se alimentau doar din productie proprie. Fasolea si cartoful erau alimentele de baza. Unii batrani spuneau atunci ca-i doare spatele de la mancat cartofi, ca o ironie la adresa propriei saracii. Toate acestea vor deveni amintire si cartoful pare a se transforma intr-o veritabila trufanda.
De la cartofi la banane
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...