La inceputul acestei saptamani, dupa asteptari si promisiuni, guvernul s-a indurat sa publice un proiect de hotarare privind stabilirea pentru anul 2012 a cuantumului platilor nationale directe complementare care se acorda in sectorul vegetal. Banii provin de la bugetul de stat. Fermierii vor primi 35 de euro pe hectar. Socoteala agricultorului nu se potriveste cu initiativa guvernului. Iata ce spun fermierii prin gura unui reprezentant al lor din Jibou: „Dupa un an atat de greu cu seceta, multi dintre noi am ramas cu datorii la inputuri. E jale, o sa ne pasca tribunalele si ei ne dau 35 de euro. Rusine”. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, toata vara si toata toamna a trambitat ca platile nationale vor fi de cel putin 50 de euro, iar cuantumul intregii subventii la hectar va ajunge la 170 de euro. Dupa parerea fariseului din fruntea Ministerului Agriculturii, „un fermier va primi o subventie de 154,66 euro la hectar, 119,66 euro contributia Uniunii Europene, 35 de euro, contributia Romaniei. Cuantumul este sensibil mai mic decat cel de 170 de euro, anuntat in repetate randuri de conducerea ministerului”, recunoaste Constantin. Numai ca nici suma de 154,66 de euro nu este reala. Fermierii sunt convinsi ca in mana vor lua mai putin de 130 de euro. Ei au ca baza a convingerii lor fapul ca in urma corectiei liniare subventia reala din fonduri comunitare este de 106 euro si nu de 119,66 de euro. Corectia liniara inseamna diferenta dintre suprafata agricola negociata la aderare si suprafata agricola declarata de fermieri, care in acest an este mai mare. Cum suma primita din fonduri comunitare este fixa ea se imparte la suprafata declarata. Si astfel in acest an rezulta o diferenta de 13,66 de euro la hectar, in loc 119,66 euro, fermerii vor primi 106 euro. Dovada sta si faptul ca plata avansului de 50 la suta din subventia acordata de Uniunea Europeana, care a inceput pe 16 octombrie si care acum se afla la finalizare este de 53 de euro, jumatatea lui 106 si nu jumatatea lui 119,66.

Logica paguboasa

Mucenicului lui Voiculescu ii place sa se umfle in pene. Spun asta pentru ca tot la inceputul acestei saptamani Daniel Constantin afirma ca de fapt sprijinul pentru agricultori este mult mai mare, tinand cont de ajutorul de minimis, adica praful in ochi de 100 de lei la hectar. Cei 100 de lei pe hectar pentru calamitati sunt doar pentru cei mici si multi care voteaza, nu pentru fermierii adevarati care primesc maxim 1000 de lei pentru 10 hectare. Pentru restul de 20, 30 sau 40 de hectare ei nu primesc nimic, desi acestea, ca si cele 10 hectare, au fost afectate de seceta. Paguboasa logica.

Agricultorii se pregatesc de proteste

Chiar daca cei care practica agricultura de subzistenta nu inteleg prea multe din cifrele prezentate de ministrul Agriculturii si se imbata cu apa rece, fermierii adevarati sunt extrem de nemultumiti de cuantumul subventiei pe suprafata. Asta in conditiile in care un fermier grec primeste o subventie de 650 de euro la hectar. Ei, adica fermierii de pe intreg plaiul mioritic, pregatesc pentru data de 7 noiembrie un mare miting in fata cladirii guvernului. E si aceasta o dovada ca banii alocati agriculturii la recenta rectificare de buget nu ajung acolo unde este stringenta nevoie de ei.