Demarat acum 12 luni, proiectul „Reabilitarea cladirii monument istoric – Cladirea Transilvania din Zalau” se afla la jumatatea drumului. Lucrarile aferente fostei sali a teatrului orasenesc, situata la etajul corpului B, sunt si ele avansate, fiind realizate in proportie de 32 la suta. Aici este vorba de restaurarea picturii murale de pe tavanul salii si alte lucrari interioare. „In momentul in care aceasta sala, cu tot ce inseamna ansamblul ei, se va finaliza, va fi una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Ne vom gandi pe viitor sa cream evenimente de nivel regional, national sau chiar international”, spune Radu Capilnasiu, primarul Municipiului Zalau.
Pictorul restaurator, in a carui sarcina se gaseste pictura murala este Nicolae Gheorghe. Acesta are o experienta bogata in restaurarea monumentelor, astfel ca aproximativ 80 de monumente din toata tara ii poarta semnatura. „Pictura murala de pe tavanul fostei sali de teatru este, dupa parerea mea, unicat in Romania. Realizata de un pictor din Bratislava, in stil art nouveau, pe la 1900, restaurata in 1930, pictura impresioneaza prin marimea sa, de peste 250 metri patrati. Tocmai dimensiunea ei o face deosebita de alte picturi realizate in acelasi stil, in Romania”, declara Nicolea Gheorghe, seful echipei de restauratori. Pictura este in egala masura decorativa si figurativa. „Ghirlandele de flori au fost realizate utilizand ca modele flori naturale culese zilnic de copii”, precizeaza Lako Eva, fost-muzeograf al Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau.
Timp de patru luni, o echipa formata din cinci restauratori a lucrat pentru a reda acestei picturi stralucirea de odinioara. Toate interventiile au fost realizate astfel incat sa respecte structura si forma originala. Pictura va fi finalizata abia anul viitor, din doua motive. Primul, si cel mai important, este ca in timpul lucrarilor s-a constatat ca pictura originala este mai mare decat cea studiata in cadrul proiectului, astfel incat pentru refacerea intregii picturi va fi nevoie de lucrari de refacere intregrala pe portiunea respectiva. Al doilea motiv este acela ca o astfel de interventie nu poate fi realizata in anotimpul rece, astfel ca lucrarile de restaurare vor fi suspendate in curand si reluate in primavara. Reabilitarea Cladirii Transilvania se realizeaza cu ajutorul fondurilor europene.