Agentia Nationala de Meteorologie anunta ca vin ninsorile, iar Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a estimat in acest an pentru contractele de deszapezire un buget total de aproximativ 100 de milioane de euro, cu 40 la suta mai mare decat in sezonul 2011-2012. Aceasta inseamna ca un kilometru de drum deszapezit, fie el drum national sau autostrada, va costa statul roman 6.250 de euro, potrivit unui calcul simplu, care ia in considerare faptul ca Romania are aproximativ 16.000 de kilometri de drumuri nationale si autostrazi. Spre comparatie, in Finlanda, cheltuielile cu deszapezirea retei de autostrazi si drumuri nationale, care are o lungime totala de 78.000 kilometri, adica de 4,8 ori mai mare decat cea din Romania, au fost in iarna trecuta de 98 de milioane de euro. Astfel ca pretul de deszapezire pe un kilometru in Finlanda este de cinci ori mai mic decat in Romania. Si, culmea ipocriziei: unii dintre asa-numitii „regi ai asfaltului” sustineau iarna trecuta ca, in Romania, contractele de deszapezire nu sunt profitabile si ca, dupa finalizarea lor, nu se vor mai prezenta la licitatii. Au depus oferte si in cadrul licitatiilor pentru sezonul de iarna 2012-2013.
Cu toate ca un kilometru deszapezit in Romania costa de cinci ori mai mult decat in Finlanda, inca mai avem in memorie imaginile de iarna trecuta, cand oamenii dormeau in masini blocate din cauza drumurilor necuratate. Muntii de zapada au acoperit pana si acoperisurile caselor, cablurile electrice au fost smulse de viscol, iar mii de oameni erau blocati in case. Nu a platit nimeni pentru viata oamenilor decedati sub muntii de zapada de pe autostrazi sau drumuri nationale. Au incasat in schimb sutele de milioane de euro.
Platim de cinci ori mai bine ca finlandezii
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...