Suntem intr-o perioada a anului in care porcii ce se vor sacrifica de Craciun ar trebui sa aiba o greutate de macar 70 de kilograme pentru a ajunge la Ignat de 110-120 de kilograme
Sporul in greutate inregistrat in aceasta perioada ar trebui sa fie intre 650-800 de grame pe zi. Pentru a depune acest spor este nevoie de un furaj combinat in care se poate folosi: 60-75 la suta porumb, 10-40 la suta orz, furaje proteice vegetale: tarate 5 la suta, sroturi de floarea soarelui si soia 8-13 la suta, sau mazare 10 la suta, faina de lucerna cca. 5 la suta, sare 0,5 la suta.
Porumbul poate fi inlocuit cu orz
In vederea imbunatatirii calitatii carnii si grasimii, in aceasta perioada este de preferat substituirea porumbului cu orz. Astfel, orzul poate sa participe in proportie de pana la 40 la suta in structura furajului combinat destinat perioadei de finisare. Pentru obtinerea unui furaj combinat cu orz poate fi folosita urmatoarea structura porumb 40 la suta, orz 40 la suta, srot de soia 11 la suta, floarea soarelui 5 la suta, fosfat monocalcic 1 la suta, sare 0,5 la suta.
Cantitatea de grasime se reduce cu tarate si lucerna
De preferat ar fi ca in structura furajelor combinate sa fie introduse taratele, precum si faina de lucerna, intrucat acestea scad nivelul energetic al furajului combinat, reducand cantitatea de grasime depusa in carcasa. In situatia in care crescatorii dispun de fan de lucerna de foarte buna calitate, asa numitul fan vitaminic, acesta poate fi macinat si putem face urmatoarea structura de furaj combinat: porumb 56,5 la suta, orz 20 la suta, srot de soia 11 la suta, florea soarelui 4 la suta, faina de lucerna 5 la suta, sare 0,5 la suta. Pe langa furajele combinate, in aceasta perioada, se mai pot folosi sfecla si cartofii, in cantitati de doua-patru kilograme pe cap, pe zi.
Sfat practic
In realizarea furajelor combinate sau a ames-tecurilor de ferma se re-comanda o macinare cu granulatie diferentiata in functie de componentele utilizate, astfel: macinisul sa fie fin la furajele bogate in celuloza (orz, ovaz) si grosier in cazul porumbului sau graului furajer, pentru amelorarea utilizarii digestive si pentru reducerea procentului de ulcere gastro-duodenale.