Adunarea Generala a Asociatiei Comunelor din Romania -Filiala Salaj a adunat vineri in sala Caminului Cultural din Mesesenii de Jos in jur de 70 de persoane. Si-au facut prezenta primari din 48 de comune salajene, membre ale asociatiei, parlamentari, oficialitati judetene, reprezentanti ai institutiilor deconcentrate, presedintii filialelor din Maramures, Alba si Cluj, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici. Presedintele Filialei Salaj, Sandu Bercean, pentru a nu plictisi auditoriul, a deschis adunarea cu o sinteza a raportului de activitate din ultimii patru ani. De remarcat ca in aceasta perioada, Asociatia Comunelor din Romania (ACoR) Filiala Salaj a obtinut personalitate juridica, a incadrat specialisti pe partea de audit si achizitii publice si a pregatit 32 de tineri prin cursuri organizate de asociatie. „Din pacate, a spus Bercean, efortul nostru nu s-a gasit in rezolvarea problemelor majore ale administratiei locale. Ni s-au luat surse de venituri, dar banii nu s-au mai intors inapoi in comuna. Printr-o ordonanta de guvern tampita, primariile sunt obligate sa distribuie posta speciala in comuna, asta in contextul in care ni se deconteaza 70 de litri de benzina pe luna”. Bercean a criticat si Legea finantelor publice, pentru ca nu permite primariilor sa faca achizitii. De pilda, in urma cu doua saptamani Primaria din Mesesenii de Jos a fost traznita. Asa a vrut Dumnezeu… S-au distrus toate calculatoarele, telefoanele, faxul, dar legislatia actuala nu-i permite sa achizitioneze alta aparatura. Apoi a acuzat centralizarea excesiva, dand exemplu cornul si laptele care se distribuie in randul elevilor la nivel de judet, precizand ca „nu se doreste o descentralizare, ca sa stam cu mana intinsa la Bucuresti”.
Tiberiu Marc afirma ca structurile asociative sunt tratate de guvernanti intr-o maniera lipsita de interes, asociatiile n-au reusit sa se impuna in fata guvernului. Autoritatile publice locale si judetene sunt victime ale unor hotarari troice: FMI, Banca Mondiala si UE. Marc indemna „sa lasam lozincile deoparte si sa trecem la treaba”. Au mai luat cuvantul senatorul Gheorghe Pop, deputatii Iuliu Nosa, Lucian Bode si Denes Seres, care au acuzat lipsa normalitatii legislative, numarul excesiv de ordonante de urgenta, lipsa bugetelor multianuale.
Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici, a acuzat vehement indiferenta autoritatilor centrale fata de oameni. „Nu e ura, a spus presedintele, ei nu ne urasc, pentru ca traiesc dupa noi, insa sunt de o indiferenta crasa fata de problemele cetatenului de rand si pur si simplu submineaza autoritatea administrativa locala”. Structurile asociative trebuie sa creeze presiune asupra puterii pentru a-si castiga drepturile. Referitor la afirmatia lui Sandu Bercean ca „Legea este tampita”, Emil Draghici a adaugat ca legea este produsul unor oameni (si a privit insistent spre masa parlamentarilor). Daca legea, este tampita, atunci cei ce au initiat-o si votat-o cum sunt?” s-a intrebat Draghici, fara a astepta un raspuns din sala.
In ultima parte a Adunarii Generale, cum era firesc, s-a trecut prin vot deschis la alegerea Comitetului Director al asociatiei, comitet alcatuit din sapte membri. Dupa ce s-a votat in unanimitate Comitetul Director, cei sapte membri s-au retras pentru a-si imparti functiile. Astfel ca primarul comunei Mesesenii de Jos, Sandu Bercean, a fost reales presedinte al asociatiei, primvicepresedinte a fost ales primarul comunei Crasna, Pop Emeric, vicepresedinti primarii comunelor Almasu, Mircea Pop si Coseiu, Ioan Mesesan. Secretar al asociatiei a fost ales primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, iar primarii comunelor Cizer si Garbou, Florin Sur, respectiv Alexandru Spataru au fost alesi membrii in Comitetul Director. Cunoscut ca gazda ospitaliera, la finalul Adunarii Generale, Sandu Bercean i-a poftit pe toti cei prezenti sa guste din bucatele alese pregatite special pentru acest eveniment.