Cea de-a patra editie a Festivalului artelor „Muza Fest” are loc la Zalau, timp de sase zile, incepand de marti, 16 octombrie. Festivalul care a fost conceput, in urma cu patru ani, sa aduca la Zalau artele de care judetul Salaj este vaduvit, a suferit o serie de modificari, de natura organizatorica. Anul acesta, intreg festivalul este finantat de Consiliul Judetean, prin Centrul de Cultura si Arta, iar evenimentele programate se vor desfasura cu precadere in noul Centru de Cultura, recent renovat. Din pacate, din lipsa de fonduri, spune Szabo Attila, initiatorul acestui eveniment, anul acesta va lipsi sectiunea de teatru. Si tot din aceleasi motive, perioada de festival s-a redus de la 14 zile la numai sase zile.

Redescoperim olaritul
Daca in editiile precedente, s-au organizat work-shop-uri care aveau ca tema artele vizuale, de data aceasta salajenii sunt invitati sa invete tainele olaritului in stilul practicat de vechii mesteri olari din Zalau. Potrivit lui Szabo Attila, atelierul de olarit este sustinut de olarul Csibi Csaba din Borla, care practica meseria de mai multi ani si revalorifica traditia ceramicii din Zalau. La atelierul deschis va fi invitata si Ardai Erzsebet, sotia ultimului olar din Zalau, cea care isi ajuta sotul- mester olar sa-si decoreze ceramica.

Art Forum – regal de arte vizuale
In Festival sunt cuprinse cinci expozitii prin care se incearca acoperirea unei palete largi pe domeniul artelor vizuale. Marti se deschide expozitia „Arta in gradina”, cu lucrari realizate in timpul simpozionului care s-a desfasurat la Jibou, in cadrul Gradinii Botanice, luna trecuta. Miercuri, la Galeriile de Arta „Ioan Sima”, se deschide expo-zitia „Sima si contem-poranii”, in cadrul careia vor fi expuse lucrari de grafica, acuarela, ulei si tehnici diverse de sculptura din patrimoniul propriu, cu artisti care au fost contemporani maestrului penelului sala-jean, Ioan Sima. Tot in seria artelor vizuale, organizatorii Muza Fest ne prezinta alte trei expozitii provocatoare – Corina Horvath Bugnariu din Cluj-Napoca ne prezinta o expozitie personala de tapiserie si pictura, la care se adauga doua expozitii de fotografie. Ovidiu Gordan, Belo Levente, Hajdu Tamas, Szabo Zsolt Andras sunt cativa fotografi tineri practicand genuri diferite de fotografie reflectand asupra spatiului si spiritului acestuia in contextul ales, al unei expozitii foto. Ultima expozitie din Festival este semnata de Adrian Ghiman si Bandi Daniel David, care propun o expunere intriganta in limbajul artei contemporane.

Poesis – muza isi prezinta slujitorii salajeni
Sectiunea dedicata poeziei are programate doua evenimente locale in Festival. Joi, poeti salajeni se vor intalni si vor citi din creatiile proprii: Viorel Muresan, Daniel Hoblea, Carmen Ciumarnean, Dina Horvath, Marcel Lucaciu, Alice Valeria Micu, Viorel Tautan, Doina Ira – Tautan, Daniel Sauca, Ion Pitoiu – Dragomir. Dupa sesiunea de poezie, se va lansa cartea „Colectii si colectionari din Salaj”, in fapt Anuarul Asociatiei colec-tionarilor salajeni.

Cinema Port – scurt-metraje pentru cinefili
O sectiune substantiala a festivalului este dedicata filmului, respectiv scurt-metrajelor. De data aceasta, protagonistii proiectiilor organizate in Festival sunt autorii premiati in Festivalul International al Filmului Studentesc FFeST Cluj-Napoca. Pe langa aceste productii ale tinerilor studenti din Cluj, in cadrul sectiunii vor mai fi proiectate trei filme extrem de interesante: un documentar realizat de Szabo Attila si Csabo Huba despre „Ultima familie de olari din Zalau” si „Omul care l-a cautat pe Dumnezeu”, cu un scenariu scris de scriitorul salajean Thokoly Vajk. Iar a treia proiectie se numeste „Spaima mondiala” si este un film realizat de Janovics Jeno in anul 1920, film mut produs in studioul care a functionat la Cluj intre anii 1913-1920. In fapt, este un film de propaganda despre o boala care a fost un real pericol al lumii de dupa Primul Razboi Mondial – sifilisul. Filmul este titrat si in limba romana, iar acom-paniamentul va fi facut la pian de catre artistul clujean Szep Andras, tocmai pentru a reproduce atmosfera de cinematograf din perioada filmului mut.

Muzica da farmecul Muza Fest
Din programul Festivalului nu putea lipsi muzica, prezenta sub forma ei cea mai veche, dar si cea a maiestriei interpretative cum este jazzul. Segmentul dedicat muzicii vechi este reprezentat de trei concerte speciale. Tonul il da formatia zalauana Dulcis Animus care, marti, va sustine un concert de muzica baroca. Vedetele Festivalului sunt cei de la Ansamblul Baroc Transylvania din Cluj, care vin cu un program de muzica veche transilvana, de la cea baroca, la cea renascentista si clasica. Aceasta sectiune de Festival va fi intregita de spectacolul sustinut de Ansamblul de dans Passeggio – „Short and sweet – Dansuri din perioada baroca”.