In primele sapte luni ale acestui an au decedat 1.838 de salajeni. Intr-un fel sau altul, pentru fiecare deces, s-a apelat la intreaga industrie funerara generata de obiceiurile si ritualurile de inmormantare. De la lumanari si cruci, la sicrie, industria alimentara si pana la firme specializate pe amenajari de morminte si cioplit cruci, toate fac parte dintr-un angrenaj bine pus la punct pentru a crea un ultim drum care sa reflecte viata traita de cel decedat. Un ultim drum pe care rudele trebuie sa-l paveze cu bani.
Vanatorii de cadavre
In Zalau functioneaza trei firme de pompe funebre, care au o piata destul de buna pentru a-si asigura o activitate continua. Insa concurenta este extrem de mare si batalia pe cei decedati incepe inca de la morga. Una dintre firme se plange de concurenta neloiala din partea celorlalte si acuza faptul ca ceilalti si-au facut relatii la spital si afla primii cand la morga se duce un decedat nou. „Am fost in audienta la managerul spitalului si l-am rugat sa afiseze datele de contact ale tuturor firmelor de pompe funebre, dar pana acuma nu s-a pus niciun afis”, spune reprezentantul firmei reclamante. Iar detaliile sunt chiar amuzante, daca n-ar fi vorba despre cei decedati. Repezentantul firmei de pompe funebre povesteste cum concurenta afla ca este posibil sa moara un pacient chiar de pe sectiile spitatului si trimite masina care sa ridice decedatul cand acesta inca traieste. „Sunt zile cand la spital decedeaza 5-6 persoane. Pe noi abia ne cauta o familie pentru servicii funerare, restul sunt trimise cu adresa la ceilalti”, spune proprietarul care se simte nedreptatit. „Chiar am facut odata o proba. M-am dus la poarta la spital si am zis ca am pe cineva grav bolnav si daca poate sa-mi recomande o firma. Femeia de la poarta a luat telefonul si a sunat – domnul Robi, veniti ca aveti un client. Am zis ca ies afara la o tigara si am plecat. Pe drum am vazut cum vine in viteza masina de la firma chemata de femeia de la poarta”, mai povesteste proprietarul.
La spital, a existat o sesizare in urma cu trei luni de zile cu privire la aceasta situatie, una dintre firmele de pompe funebre solicitand afisarea datelor de contact ale tuturor firmelor de profil la morga. Se pare ca, din cauza lucrarilor de reabilitare, tabelul respectiv a disparut si nu a mai fost pus la loc.
Dricul e mai scump decat taxiul
Ca sa-ti transporti ruda decedata de la spital acasa sau la capela, trebuie sa apelezi la o firma de pompe funebre care asigura transportul si alte servici urgente pentru inhumarea mortului. Pentru transportul unui decedat in Zalau, o firma ia cam 80 de lei, iar daca mortul trebuie dus intr-o alta localitate, se taxeaza cu 1,5 lei pe kilometru. Am adus decedati si din strainatate, din Italia, din Suedia”, ne spune patronul firmei Szilva-Fani din Zalau.
Sicrie pentru amarati si „american style”
Primul lucru pe care rudele decedatilor il cauta atunci cand se pregatesc de inmormantare este sicriul. |i aici piata zalauana este ofertanta, firmele aducand sicrie pentru toate buzunarele. La SC Szilvi-Fani, am gasit sicrie de la 500 de lei la 3.500 de lei. Femeia care lucreaza aici ne spune ca cel mai ieftin este la 500 de lei, insa daca omul care vine sa cumpere sicriul este amarat, lasa din pret pana la 450, chiar 400 de lei. Dar au si sicrie mai scumpe, iar cel mai mare pret il are un tip de sicriu in stil american. Femeia ne spune ca este adus din Ungaria si costa 3.500 de lei pentru ca are doua usi. Aflam ca majoritatea sicrielor sunt confectionate din lemn de brad, pentru ca e un lemn usor si nu ingreuneaza dusul la groapa. „Din stejar nu se prea cere, ca zic oamenii ca nu e lemn bun de ingropat. Iar fagul este foarte greu, daca mai pui si mortul inauntru, nu prea-l poti duce”, explica femeia. |i sicriul nu se vinde gol, ci cu toate accesoriile necesare: lenjerie, cearceaf, perna si „fatiorul”, asa cum se spune in multe din satele salajene la giulgiul care acopera mortul.
Pietrele funerare sunt scumpe
La Szilva-Fani din Zalau am gasit doar cruci de metal, care costa de la 120 de lei in sus, in functie de tabla si de inscrisul de pe cruce. Daca urmasii celui decedat decid sa amenajeze mormantul cu o firma privata, trebuie sa scoata sume mari din bugetul familiei. O simpla bordura, slefuita frumos, poate costa de la 1.000 de lei in sus, iar daca mai cer si o cruce, costurile merg si mai sus. O piatra funerara, fie ca e cruce sau monument simplu pentru cei de alte religii, poate fi achizitionata, in cel mai bun caz, cu 500 de lei. Dar este o piatra funerara din mozaic, nu foarte rezistenta. Granitul negru sau marmura sunt mult mai scumpe si, in functie de inscritiile de pe piatra, se poate ajunge si la 4.000-5.000 de lei. Cum fiecare urmas incearca sa celebreze memoria celui pierdut, in general nu se face rabat de la cheltuieli.
150 de lei pentru un loc de veci la Zalau
De administrarea cimi-tirului din Zalau se ocupa Administrarea Domeniului Public, iar tarifele sunt stabilite de Consiliul Local al municipiului. Potrivit Hotararii nr. 243 adoptata in luna decembrie a anului trecut, pretul unui loc de veci in cimitir, in zona II, este de 150 de lei. Insa tot la DGADP platesti o serie de servicii obligatorii pentru o inmormantare decenta. Astfel, se aplica o taxa de 200 de lei pentru inhumare cu folosirea capelei, iar fara utilizarea capelei, familia mortului plateste 115 lei. Pentru saparea gropii unui decedat adult, taxa este de 150 de lei, iar daca decedatul este copil, taxa se reduce la 63 de lei. La acestea se adauga costurile cu slujba religioasa de inmormantare, in functie de credinta religioasa si chiar de preotii care oficiaza slujba.
Catering pentru pomana mortilor
Traditia salajeana obliga familiile decedatilor la organizarea unor mese pentru pomana mortilor. Unele familii apeleaza la restaurante pentru organizarea de pomeni, iar meniurile sunt mai sarace decat la mese festive. Totusi, si aici se cheltuie, de la 50 de lei in sus de persoana, in functie de ce se cere in meniu. In ultimii ani, unele restaurante au oferte speciale pentru pomana mortului, cu un fel principal si ciorba, la care se adauga colacii care se dau la cimitir si chiar felii de cozonac ambalate in acelasi scop. Iar preturile nu sunt foarte mari, pot merge de la 20-30 de lei in sus. De la pomeni nu lipseste bautura si colacul dat intru pomana decedatului. La care se adauga implinirea unor obiceiuri de demult, inca pastrate chiar si la oras: colacul impletit pus in prapuri, legat de un stergar sau batiste cu dunga neagra si hartii de un leu care se prind de maneca copiilor.