Timp de trei zile, la Zalau va fi reconstituita istoria unuia dintre cele mai mari imperii ale omenirii – Imperiul Roman.

Soldati, gladiatori, vestale, dansatoare sau locuitori ai vechiului Imperiu Roman pot fi vazuti, in perioada 21-23 septembrie, plimbandu-se pe strazile municipiului Zalau. Organizarea Festivalului Roman Zalau – Porolissum reprezinta o calatorie in timp, o ocazie de a invata despre istoria unuia dintre cele mai mari imperii ale omenirii. Festivalul, a carui sursa principala de finantare sunt fondurile europene, are un pronuntat caracter educativ si interactiv, ceea ce il scoate din sfera evenimentelor de masa obisnuite. Organizarea primului festival de reconstituire istorica concentrat pe istorie antica reprezinta o oportunitate de a promova municipiul Zalau, in conditiile unei vizibilitati reduse a orasului la nivel national. Demonstratiile de lupta ale legiunilor sau cohortelor sunt spectacole in care istoria poate fi atinsa si incercata. Echipamentele de lupta sunt o realitate, iar privitorii au parte de o reala lectie de istorie antica. Sunt recreate scene de batalie intre romani si asa zisii „barbari”, fie daci, fie alte popoare. Pentru cei care sunt mai interesati de aspectele vietii cotidiene ale unui cetatean roman, prezentarea unei scoli de gladiatori poate fi un element atractiv; mai mult, spectatorii isi pot arata preferinta pentru un gladiator sau altul, decizand in finalul luptei asupra sorti, invinsului. Dansuri, spectacole de teatru, demonstratii de mestesuguri si de gastronomie specifica, vin sa intregeasca spectacolul. Iar daca tot acest spectacol nu este destul de convingator, puteti incerca sa va casatoriti in stil roman.
Programul Festivalului Romana
Deschiderea oficiala a Festivalului Roman Zalau – Porolissum va avea loc vineri, incepand cu ora 17, la scena situata in parcarea din spatele Primariei. In deschidere vor fi prezentate toate trupele de reconstituire istorica ce participa la festival. Printre invitati se numara si trupe din Italia sau Ungaria. Apoi, intre orele 18.30 – 19.30, Bulevardul Mihai Viteazul va fi inchis, pe tronsonul Primarie – Perla, pentru parada festivalului. Seara de vineri se incheie cu un recital de muzica folk. Sambata, majoritatea eve-nimentelor au loc in gradina Colegiului National Silvania. Incepand de dimineata, de la ora 10.00 si pana seara la 18.30, veti putea urmari demonstratii de lupta, dansuri din antichitate, precum si ritualul de nunta romana. Tot sambata, in curtea CNS, sunteti invitati sa luati parte la atelierele interactive, unde veti descoperi arta culinara romana sau tehnica de confectionare a figurinelor romane din lut. De la ora 19.15, pe scena de langa Primarie vor urca trupele Ad Hoc, Bosquito si Tandarica. Duminica, intre orele 14.00 si 17.00, la situl arheologic Porolissum sunt organizate competitii si demonstratii sportive. Munici-palitatea asigura transport gratuit la Porolissum, duminica, de la orele 13.00, 13.30 si 14.00, plecare din parcarea Primariei, cu intoarcere la orele 17.00, 17.30 si 18.00.
Trafic restrictionat pe strazile Parcului si Simion Oros

Organizarea Festivalului Roman inseamna totodata si restrictionari de trafic si blocarea circulatiei in anumite zone ale orasului. Incepand de vineri si pana duminica, strada Simion Oros (tronson Inspectoratul Scolar – strada Crasnei) si strada Parcului (intersectia cu strada Decebal – strada Crasnei) vor fi inchise circulatiei. De asemenea, vineri, intre orele 18.30 si 19.30, Bulervadul Mihai Viteazul se inchide pentru parada festivalului.
Comerciantii cu produse alimentare vor fi amplasati in zona strazii Parcului, iar pe strada Simion Oros, mestesugarii cu obiecte traditionale.