Peste 40 de clase pregatitoare vor functiona simultan cu clasele primare. 127 de cadre didactice in Salaj au fost instruite cum sa predea la ore.

Dupa ce cativa deputati au incercat sa amane clasa pregatitoare pentru anul viitor si „le-a reusit” partial, pentru ca interesul „zero” fata de acest subiect al colegilor din Camera Deputatilor a lasat sa treaca neobservata legea si s-a adoptat tacit, ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu spune ca nu se amana infiintarea clasei pregatitoare pentru ca este prea tarziu. Incercarea deputatilor este tardiva, iar forul decizional este Senatul Romaniei, care nu va dezbate legea decat in zilele urmatoare, iar luni copiii se vor prezenta deja la ore. In plus, deja s-au cheltuit cateva miliarde de lei pentru mobilier, pentru evaluarea si inscrierea copiilor, dar si pentru pregatirea cadrelor didactice care vor preda la clase. Numai in Salaj s-au cheltuit peste trei miliarde de lei pe mobilierul special adaptat copiilor de 5 si 6 ani, iar 90 la suta dintre scoli au deja in dotare mobilierul achizitionat. Doar 10 scoli au primit in ultima clipa mobilierul, printre care se numara si scolile din Surduc, Balan, Mirsid, Sag, Horoatu Crasnei, dar si acestea vor primi de luni copiii la ore.
Si reteaua scolara ar fi data din nou peste cap, pentru ca gradinitele s-au decongestionat, in timp ce scolile abia si-au gasit spatiile necesare micutilor care au fost inscrisi in clasa „0”.
Clasa „0”, la gradinita si in clase simultane
Desi la inceputul anului fosta conducere a Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj sustinea ca in judet nu va exista nicio situatie in care clasa pregatitoare sa functioneze in cadrul gradinitelor, actuala conducere a Inspectoratului spune ca exista un caz. Si anume, la Grupul Scolar „Ioachim Pop” din Ileanda nu s-a gasit spatiu liber in cadrul scolii pentru copiii din clasa „0”. Asadar, clasa pregatitoare va functiona in cadrul gradinitei. „La Ileanda, clasa pregatitoare va functiona la gradinita. Este o gradinita foarte frumoasa, moderna, in care exista spatiu adecvat pentru copiii din clasa pregatitoare”, spune inspectorul scolar general adjunct, Maria Pop.
Insa, fostul inspector general, Ioan Abrudan, sustinea la inceputul anului ca nu va exista vreo situatie de acest gen. „La noi in judet, clasa pregatitoare va functiona numai in cadrul scolilor, nu la gradinita”, declara Ioan Abrudan.
Si nu e singura deficienta a infiintarii clasei pregatitoare. In cadrul a 41 de unitati de invatamat din judet, clasa pregatitoare va functiona simultan cu clasele I, a II-a, a III-a sau a IV-a, in functie de numarul de elevi. „Avem 41 de clase pregatitoare care vor functiona simultan cu clase mai mari. Deocamdata nu stim cu care clase, asta urmeaza sa stabileasca conducerile scolilor in functie de numarul elevilor. Toate situatiile de acest gen sunt in mediul rural. nu in mediul urban, pentru ca acolo sunt putini elevi”, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, inspectorul scolar general Gheorghe Bancea. Alte 73 de clase vor functiona independent, din totalul celor 114 de clase pregatitoare infiintate la nivel de judet. In aceste situatii, un cadru didactic va trebui sa isi imparta ora pentru toate clasele la care preda, fie doua clase simultan, poate chiar trei sau patru. In plus, si mobilierul din sala de clasa va trebui impartit. Copiii din clasa pregatitoare vor avea mobilierul lor special si nou cumparat, iar cei din clasele mai mari, clasicele pupitre. In timp ce unii se vor juca, ceilalti vor invata sa scrie si sa citesca.
Prezenta la ore este obligatorie
In 10 septembrie s-a finalizat si instruirea celor 127 de cadre didactice salajene care vor preda la clasa pregatitoare. Acestea au fost familiarizate cu materialele didactice pe care le vor folosi la ore si au fost instruite cum trebuie sa se desfasoare orele. Copiii vor invata matematica, scriere, limba straina, religie, comunicare orala, educatie pentru societate, arte vizuale si lucru manual, explorarea mediului inconjurator, dezvoltare personala. Totul, „in joaca”, pentru a-i determina pe copii sa iubeasca scoala si pentru a face mai usoara trecerea intre gradinita si ciclul primar. Prezenta la ore este obligatorie, iar absentele se vor trece in catalog. Copiii nu vor primi note, numai calificative.