In termeni silvici, padurile virgine sunt acele suprafete de teren forestier in care omul nu a avut nici o interventie. Romania are 210.000 de hectare de paduri virgine.In functie de stabilirea criteriilor de identificare a padurilor virgine e posibil ca si in Salaj sa existe asemenea terenuri forestiere. Cel putin asa afirma Danut Fogos, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice.
In urma cu doua zile, ministrul Mediului Rovana Plumb a emis un ordin referitor la stabilirea criteriilor de identificare a padurilor virgine. De retinut ca proprietarii padurilor virgine nu vor mai putea valorifica lemnul in scop comercial. Ei vor beneficia de masuri compensatorii. „Padurile virgine sunt protejate in acest moment, odata cu intrarea in vigoare a ordinului. Astazi (10 septembrie 2012 n.a) putem sa semnam ordinul prin care, practic, stabilim care sunt criteriile tehnice de identificare a padurilor virgine si cvasi-virgine pentru Romania. Practic, nu facem altceva decat sa urmarim o protejare din punct de vedere al mediului si pe bazele dezvoltarii durabile a padurilor din Romania care se incadreaza in acest domeniu al padurilor virgine, pentru ca reprezinta o resursa importanta din punct de vedere al interesului national. Prin stabilirea indicatorilor tehnici, nu mai permitem nici un fel de interventie in cadrul acestor zone ale padurilor virgine, deci nu mai pot fi taiate”, a declarat ministrul Mediului. Rovana Plumb a admis ca acordarea de compensatii pentru proprietarii padurilor virgine este o practica europeana, stabilita prin norme, cuantumul despagubirilor nefiind inca stabilit. La procesul de stabilire a criteriilor de identificare a padurilor virgine, alaturi de specialistii Ministerului Mediului si Padurilor vor participa si reprezentanti ai Academiei Romane, ai Regiei Nationale a Padurilor Romsilva si ai Asociatiei Proprietarilor de Paduri.
Padurile virgine nu mai pot fi taiate
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...