Medicii salajeni care doresc sa-si infiinteze cabinete medicale individuale in mediul rural, cei care au deja cabinete infiintate si vor sa le modernizeze sau societatile medicale care isi desfasoara activitatea in aceste zone, pot accesa fonduri europene in aceste scopuri, prin intermediul Programului National pentru Dezvoltare Rurala derulat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. Anuntul a fost lansat de reprezentantii Ministerului Sanatatii care spun ca medicii pot obtine finantare nerambursabila pentru activitatea pe care o desfasoara, dupa ce la inceputul acestei saptamani s-a deschis linia de finantare din cadrul axei III, pe masura 3.1.2. – Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi.
Finantarea va fi acordata pentru realizarea de investitii in serviciile de sanatate umana, asistenta medicala ambulatorie si stomatologica, asistenta medicala generala, asistenta medicala specializata, dar si in cele de distributie a dispozitivelor medicale. Sesiunea de depunere a cererilor de finantare a demarat in 3 septembrie, iar termenul limita este 28 septembrie, fiind disponibila pentru Romania suma de aproape 135 de milioane de euro. Cei interesati se pot adresa Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Salaj, iar programul vine sa sprijine cadrul legislativ pentru infiintarea centrelor medicale multifunctionale in mediul rural.

Medicii sunt reticenti in privinta reusitei
Desi fondurile nerambursabile ar fi binevenite pentru locuitorii din mediul rural, pentru ca multi dintre salajeni au ramas fara asistenta medicala primara, unii medici sunt sceptici in privinta obtinerii finantarii. Acestia sustin ca, indiferent de suma pe care ar solicita-o, este nevoie de foarte multe acte, de o documentatie voluminoasa, de timp pentru a se plimba intre institutii si foarte multa munca. Iar investitia nu este una profitabila, pentru ca la sat oamenii nu au bani pentru consultatii la cabinetele private si nici nu sunt foarte deschisi la a efectua analize medicale periodice, decat obisnuitele vizite la medicul de familie pentru retete. „Nu cred ca merita efortul de a obtine toate actele si apoi finantare pentru o afacere la sat. Acolo investesti si te trezesti ca trebuie sa inchizi cabinetul pentru ca nu ai pacienti, decat unul la doua luni. In aceste conditii, putem pierde finantarea si ne trezim datori vanduti. Un medic trebuie sa profeseze in meseria lui, dar sa fie si contabil si director si tot ce este nevoie intr-o firma”, spune G.C., un medic stomatolog salajean.