Serviciul de Interventie Rapida si-a luat echipament de camuflaj urban
Celebrele uniforme negre ale mascatilor salajeni au fost inlocuite de curand cu echipamente noi, pentru camuflaj urban, de culoare albastru petrol, negru si bleumarin. Un element de noutate il reprezinta inscriptia „Politia”, de culoare galbena, pe vesta modulara care se adapteaza in functie de interventie si nevoile fiecarui politist. S-a luat aceasta decizie pentru ca cetatenii sa faca mai usor distinctie intre „mascatii Politiei” si cei ai altor forte de interventie, ca de exemplu jandarmii, politistii locali sau agentii firmelor private de paza.

Serviciul de Interventie Rapida este structura de specialitate din cadrul inspectoratelor de Politie care intervine pentru mentinerea ordinii publice pe raza localitatilor urbane si rurale in vederea prevenirii si combaterii infractiunilor, sprijina celelalte structuri pentru indeplinirea actiunilor si executa misiuni cu grad sporit de dificultate. Mascatii, cum sunt cunoscuti ei in popor, captureaza sau neutralizeaza infractorii periculosi ori inarmati; intervin pentru eliberarea ostaticilor si a persoanelor rapite sau sechestrate; asigura protectia politistilor, magistratilor si a familiilor acestora; participa la testarea echipamentului sau armamentului ce urmeaza a intra in dotarea unitatilor de politie si, la cerere, acorda sprijin structurilor din cadrul inspectoratului judetean de politie. Trupele de comando ale politistilor au contact cu violenta fizica aproape zilnic, iar pentru acest lucru sunt alesi pe „spranceana”. Au calitati atat fizice cat si psihice, pentru a putea face fata interventiilor riscante. Totul consta insa in pregatire. Antrenamentele specifice nu le rateaza nici macar atunci cand sunt in concediu de odihna.

Interventii multe in comunitatile de tigani
Anual, fortele speciale de interventie ale Politiei Salaj participa la peste 200 de actiuni. Majoritatea interventiilor au loc in marile comunitati de tigani de la Voivodeni, Mal, Sig sau Pusta Vale. De multe ori sunt nevoiti sa foloseasca armamentul si echipamentul din dotare pentru a restabili ordinea, insa „cea mai reusita interventie este cand nu folosim forta sau armamentul, ci avantajul psihologic”, spune Dorel Matias, seful SIR Salaj. Cele mai dificile interventii au fost la capturarea membrilor grupului autointitulat „Infractorii din Jibou”, saltati din paturile unei pensiuni, si a grupului de batausi din Simleu Silvaniei, al carui lider a fost condamnat la opt ani de inchisoare. Ultima interventie notabila a mascatilor a fost la Pusta Vale, in seara zilei de 28 iulie, dupa ce un politist simleaun a impuscat mortal un tigan, suspectandu-l de furt. Mascatii au intervenit in comunitate pentru a-l scoate nevatamat pe colegul lor, iar a doua zi au oferit sprijin organelor de ancheta care efectuau reconstituirea.
Cupa mascatilor
In perioada 3-7 septembrie, o echipa a SIR Salaj va participa la Cupa Structurilor de Interventie Rapida, organizata la Bucuresti. La aceasta competitie vor participa fortele speciale ale Politiei din toate judetele tarii. Mascatii trebuie sa treaca prin diferite probe de concentrare, tactica, anduranta sau tragere.