Au vreo sansa femeile in politica salajeana? Exista posibilitatea ca ele sa fie promovate in partide controlate de barbatii politici care ocupa functiile de sefi de organizatii judetene? Sunt salajenii deschisi in a alege candidate femei la functii de demnitate publica? Sunt doar cateva dintre problemele cu privire la oportunitatea si sansa pe care o au femeile de a face cariera in politica salajeana.
Andreea Paul, Onorica Abrudanu, Daniela Cota si… pauza
In politica salajeana exista cateva persoane de gen feminin care si-au facut loc printre politicienii locului. Le poti numara pe degetele de la o mana: Onorica Abrudanu – prima femeie viceprimar al municipiului, prima femeie subprefect al judetului; Andreea Paul – prima salajeanca ajunsa consilier economic a doi premieri; Daniela Cota – viceprimar al municipiului Zalau. Cam aici se termina lista de femei politice cunoscute de marea majoritate a salajenilor. Desigur, in planul doi, trei sau in grosul organizatiilor politice, femeile sunt prezente peste tot. Insa ca organizatii politice, se pare ca la nivelul judetului exista o reticenta acuta de a promova femei. Explicatiile sunt diverse, de la riscul presupus de candidaturile publice ale acestora, pana la o capacitate de autoevaluare a femeilor, care isi dau seama ca nu au sanse sa se manifeste in politica salajeana la nivel mare. Nici partidele nu isi dau foarte mare interes sa isi scoata femeile in fata. Cea mai puternica organizatie de femei, pana la momentul alegerilor locale din 10 iunie, a fost cea a PDL-ului. Coagulate in jurul Onoricai Abrudanu, femeile din PDL au reusit sa-si impuna prezenta pe scena politica salajeana. Odata cu venirea la sefia organizatiei a Andreei Paul, organizatia judeteana a cunoscut un ciudat regres. Acest lucru se intampla cu toate ca Andreea Paul a organizat de curand chiar o intalnire a tuturor sefelor de organizatii de femei din tara. Insa se simte la nivel local faptul ca sefa femeilor pedeliste din Salaj nu sta aici, ci la Bucuresti.
Pana la venirea Danielei Cota la sefia organizatiei de femei din PSD Salaj, aceasta structura era mai degraba una pe hartie. Presedinta dinainte, doctorita Matyas Nicolita din Simleu, nu a reusit sa se promoveze ca femeie politica nici pe sine, cu toate ca a ocupat si functii de demnitate publica. Daniela Cota a ajuns presedinta si a individualizat oarecum organizatia de femei din PSD. Insa, la fel ca in cazul Andreei Paul, si presedinta organizatiei de femei din PSD nu stie sa-si promoveze colegele. Se constata un varf al reprezentarii femeilor rupt de organizatia in sine.
In ceea ce-i priveste pe liberali, pentru foarte multa vreme ei au avut o organizatie de femei decorativa. Abia in 2011 au reusit sa organizeze alegeri in aceasta structura si sa propuna o conducere legitimata prin vot. Insa ei au ales sa aduca din mediul artistic o femeie cunoscuta, solista Rodica Pop-Seling, fara ca aceasta sa aiba experienta politica.
UDMR-ul sta si mai prost decat formatiunile politice romanesti in privinta promovarii femeilor. Ei nu au o organizatie statutara dedicata femeilor, ci o platforma interna care se ocupa de problematica femeilor. Iar acest lucru se vede, pentru ca nu au nicio reprezentanta care sa fie recunoscuta de electorat.
Politica misogina confirmata si la localele din iunie
Alegerile locale din 10 iunie au aratat din nou ca organizatiile judetene nu au incredere in femeile din politica. Nimeni nu risca sa iasa in fata cu o femeie, din teama ca electoratul ii va penaliza tocmai pentru ca le pune pe buletinul de vot un nume feminin.
Insa la alegerile locale s-a consemnat o deschidere a liberalilor spre organizatia de femei. Pe lista de consilieri locali in Zalau, pe locurile eligibile, au pus nu mai putin de patru femei – Rodica Pop – Seling, presedintele orga-nizatiei judetene, Rodica Muresan – presedinta orga-nizatiei municipale, la care se adauga Monica Bagarean si Mariana Crisan. Tot liberalii au pastrat-o pe Livia Chende pe loc eligibil in Consiliul Judetean, insa nu mai inregistreaza nicio femeie pe functia de primar, dupa retragerea Rodicai Lazar – fosta primarita din Dragu. Nici la functiile de viceprimar nu stau foarte bine. Dar este de remarcat deschiderea libe-ralilor in a promova femeile.
Pe de alta parte, regresul se inregistreaza in tabara PDL. La alegerile locale, Onorica Abrudanu si Andreea Paul, cele mai cunoscute femei politice din Salaj, au fost lasate pe dinafara. Poate nu direct, dar lipsa de motivare a femeilor pedeliste s-a vazut si in rezultatele obtinute. Doar 10 femei au fost sustinute pe locuri eligibile de catre acest partid si au intrat in consiliile locale. Doua dintre ele – Szabo Marta si Angela Lipo – sunt consiliere locale in orasul Simleu Silvaniei, restul fiind in comunele salajene. Prea putin pentru acest partid care s-a remarcat in ultima vreme tocmai prin promovarea femeilor in functii cheie din administratie.
PSD-ul a continuat aceeasi linie ca si pana acum, cu Daniela Cota viceprimar, cateva locuri eligibile pentru femei pe listele de consilieri locali si doua femei in Consiliul Judetean – Cristina Ciobanu si, in locul Nicolitei Matyas a venit acum Lorena Filip. Singura modificare interesanta a fost la Jibou, unde pesedistii au castigat tot – primaria si majoritate confortabila in consiliul local, ceea ce le-a permis sa desemneze viceprimarul. Iar ca viceprimar au pus-o pe pesedista Ana Indreies.
La fel de refractari la promovarea femeilor sunt si cei de la UDMR, care au ramas cu o singura candidata – Ida Magdolna, pentru a doua oara aleasa primar la Boghis. In schimb, nu mai au niciun reprezentant femeie in Consiliul Judetean.
Cariera politica pentru nevestele liderilor salajeni
O categorie importanta de femei politice salajene este cea a nevestelor sau a fiicelor de politicieni care ajung in functii importante pentru ca le cheama intr-un anumit fel. Nu contestam capacitatea intelectuala sau administrativa a acestora, ci doar vrem sa aratam ca, daca nu ar fi purtat numele care trebuie, probabil nu ar mai fi ajuns in aceste functii. Recent, la Inspectoratul Scolar Judetean a fost numita inspector adjunct Maria Pop, sotia senatorului PSD Gheorghe Pop. La fel, la Casa Corpului Didactic a ajuns director Corina Fort, sotia directorului tehnic de la Transurbis Calin Fort si unul dintre liderii tineri ai PSD-ului. Corina Fort o inlocuieste pe Sanda Bulgarean, si ea sotie de politician, de data aceasta pedelist – Vasile Bulgarean. In cadrul USL, in campania electorala de la locale, au existat chiar discutii cu privire la promovarea „nevestelor” liberale pe locuri eligibile la Consiliul Local Zalau. Iar pe aceasta lista au fost infierate de partenerii de alianta Rodica Muresan, sotia directorului general de la Transurbis – Ionel Muresan, dar si Monica Bagarean, care a facut rocada in viata politica cu sotul sau, fostul consilier local Calin Bagarean, care s-a retras. Tot in tabara USL o avem si pe Lorena Filip, ajunsa consilier judetean. Probabil electoratului numele tinerei femei implicate in politica nu spune nimic. Insa aceasta este fiica unuia dintre cei mai importanti primari pesedisti ca influenta de partid – Sandu Bercean din Mesesenii de Jos. Si nu in ultimul rand, din randul sotiilor sprijinite politic in functii mai fac parte sefe ale institutiilor salajene. Aici putem sa nominalizam pe Aurica Grec, director la Agentia pentru Protectia Mediului, sotia sefului de la Curtea de Conturi – Dorut Grec, dar si pe Csutak Nagy Erzsebet, deja fosta sefa a Garzii de Mediu, sotia lui Csutak – Nagy Laszlo, lider UDMR.
Cine risca parlamentarele cu candidati femei
Partidele se pregatesc de alegeri parlamentare si sunt in focul selectarii candidatilor. In marea lor parte, cele patru partide parlamentare din Salaj vor merge pe pastrarea colegiilor pentru actualii detinatori ai functiilor. Cum nu avem niciun parlamentar femeie, nu vom vedea nicio candidata cu sanse reale sa ocupe un mandat de deputat sau de senator la alegerile din toamna aceasta. Rodica Pop-Seling, presedintele organizatiei de femei din PNL Salaj, nu crede ca vreuna dintre colegele sale au destul de multa notorietate pentru a se risca la o candidatura. Acelasi lucru se intampla si la PSD, fie din lipsa de femei cu notorietate, fie pentru ca oricum e mare batalie pentru colegiile ramase in urma negocierilor cu partenerii de alianta de la PNL. Nici cei de la UDMR nu sunt pregatiti sa scoata in fata, pe colegii eligibile, femei din randurile formatiunii. Potrivit lui Seres Denes, acestei formatiuni ii este foarte greu sa motiveze femeile sa se implice. „Oricum, femeile pe care le avem nu pot fi promovate politic pentru ca sunt functionari publici, dar pot fi schimbate din functii pentru ca sunt de la UDMR”, ironizeaza Seres Denes situatia in care se afla la acest moment membrii udemeristi. Liderul maghiarilor salajeni face referire la schimbarile din functie anuntate de USL, respectiv la delegarea lui Csutak-Nagy Erzsebet de la Garda de Mediu tocmai in judetul Olt. Tot pe lista de schimbari asteptate este si Elisabeta Matolcsi de la Agentia de Prestatii Sociale.
Singurul partid salajean care ar putea oferi electoratului un candidat femeie la parlamentare este PDL-ul. Iar aici avem chiar doua posibile candidate: Onorica Abrudanu si Andreea Paul. Onorica Abrudanu isi doreste de multa vreme sa candideze la parlamentare pe colegiul Zalau, insa nu stim daca va avea si sustinerea partidului sau daca Andreea Paul nu va incerca sa fie ea candidata PDL-ului pe acelasi colegiu. Pana la definitivarea candidaturilor sunt posibile si schimbari in perceptia partidelor salajene, insa este greu de crezut ca liderii locali vor risca prin desemnarea unor femei politice la cele doua camere.
Politica salajeana nu promoveaza femei
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...