Fenomenul muncii fara forme legale este in vizorul autoritatilor si se efectueaza controale periodic. In ultimele trei luni au fost identificate 36 de persoane care nu aveau contracte de munca.
Un angajator salajean a fost dat pe mana procurorilor, dupa ce inspectorii de munca l-au depistat, in urma controalelor efectuate in luna iulie, ca avand sase persoane care munceau fara a li se fi intocmit forme legale de angajare.
Luminita Nemes, inspector sef in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, a declarat pentru Graiul Salajului ca in luna iulie s-a desfasurat o campanie nationala de identificare a muncii fara forme legale in activitatile si serviciile de alimentatie publica, fiind depistati si sanctionati noua angajatori care aveau 11 angajati ce munceau „la negru”, iar „in cazul unui alt angajator care avea sase persoane la munca fara a avea intocmite acte legale de angajare, acest fapt constituind infractiune, s-au facut demersurile necesare de sesizare a Parchetului”.
In perioada mai-iulie, inspectorii ITM au identificat 36 de persoane care munceau fara contracte de munca, astfel ca angajatorii acestora s-au ales cu amenzi in valoare totala de 300 de mii de lei. „In luna mai s-au desfasurat doua campanii nationale. Una in domeniul produselor textile, pielarie si incaltaminte si una in domeniul constructiilor. In timpul controalelor au fost identificati sase angajatori care aveau 13 angajati ce prestau munca fara forme legale. In luna iunie, campania s-a desfasurat in domeniul constructiilor si au fost identificate sase persoane care munceau pentru trei angajatori, fara contracte de munca”, spune Luminita Nemes.
Totusi, seful ITM spune ca fata de aceeasi perioada a anului trecut, fenomenul „muncii la negru” este in scadere, insa se practica in continuare. Una dintre situatiile care incurajeaza acest fenomen este si faptul ca angajatii nu sesizeaza autoritatile chiar daca ei sunt principalii pagubiti.