Teniile sau cestodozele sunt boli parazitare produse de viermi lati si lungi (1-5 metri) in forma de panglica cu corpul segmentat, care evolueaza la rumegatoare mari si mici avand un caracter sezonier de pasune.
Acesti viermi, in stadiul adult, paraziteaza intestinul subtire al rumegatoarelor (ovine, caprine,bovine). Animalele parazitate elimina odata cu fecalele, oua, sau segmente de tenie care contin oua. Acestea se raspandesc pe pasune, de unde vor fi consumate de de acarieni de pasune (insaecte de mici dimensiuni, caretraiesc pe pasuni umede, sunt foarte rezistente la temperaturi ridicate si inghet. In organismul acestor ouale parazitului vor evolua in larve infestate. Contaminarea animalelor are loc pe pasune, incepand cu luna martie pana toamna, prin ingerarea odata cu iarba a acarienilor contaminati cu forme larvare ale parazitului. De asemenea, contaminarea poate avea locsi la grajd, cand se administeaza fan proaspat cosit de pe terenuri umede. In intestinul rumegatoarelor, prin digerarea acestor acarieni se elibereaza larve care evin in scurt timp tenii adulte de mari dimensiuni.
Cea mai importanta tenie se intalneste la oi, iar boala se mai numeste panglica mieilor sau moniezioza, fiind produsa in general de parazitul Moniezia expansa. Frecventa cea mai mare se intalneste la miei si iezi cu cu varste de pana la un an si uneori doi ani.
Profilaxia si tratamentul
Se bazeaza pe de-helmenitizarea ovinelor, ca-prinelor si tineretului taurin de doua ori pe an, primavara, cu doua saptamani inainte de iesirea la pasunat si toamna la doua-trei saptamani de la intrarea in stabulatie Tratamentul curativ se face intregii turme de animale.
Produse pentru tratament
Se recomanda urmatoarele produse care au un spectru larg, actionand atat asupra viermilor lati, dar si asupra altor tipuri de viermi: Rombenazol – suspensie 2,5 la suta, Rombendazol sus-pensie 10 la suta, Rombendazol Plus, Romfenbendazoll. De asemenea se recomanda tra-tament adjuvant cu Multivitarom.
Simptome
La miei, moniezioza apare clinic in cazul parazitarii intense si se exprima prin:diaree cu fecale negricioase, alternand cu constipatie, abdomen balonat, colici, mers nesigur, mieii slabesc, sunt anemici, le cade lana, fiind numiti de ciobani „tobosarii turmei”. Boala are o evplutie lunga, producand pagube economice, uneori sfarsitul fiind letal, dupa 4-6 zile de infestatii puternice. Oile adulte nu manifesta semne clinice, chiar daca sunt parazitate. Diagnosticul se pune pe semnele clinice de slabire avansata, balonarea ab-domenului, pe prezenta fragmentelor de tenie din fecale si si se confirma prin metode de laborator.