Sesiunea de depunere de proiecte pentru agricultura ecologica se deruleaza intre 1 septembrie si 30 octombrie. „Amatorii” e bine sa stie ca subventia in 2011 a fost de zece ori mai mica decat in anul precedent.

In Salaj, agricultura ecologica a inceput ca un foc de paie. In 2010 producatorii din acest sector au primit 2100 de euro la grupa de teren cu dimensiunea cuprinsa intre 0,30 hectare si 5 hectare. Intr-adevar, s-au aprobat sume pentru 282 de producatori, iar conditii n-au indeplinit decat 67. Asa ca, intreaga suma alocata Salajului a fost impartita la cei 67. Vazand ca-i atata belsug de euroi de la Uniunea Europeana, anul trecut, 745 de producatori agricoli salajeni au convenit sa practice agricultura ecologica. Numai ca suma subventiilor a ramas aceeasi si, astfel, ecologistii salajeni au primit 213 euro pe ferma cuprinsa intre 0,30 si 5 hectare. Ce ti-e ca producatorii agricoli sunt obligati si sa se inregistreze la Ministerul Agriculturii, in urma unui control de certificare a produselor ecologice. Pentru Salaj exista o singura firma de acest gen, cu sediul la Cluj Napoca. Se numeste SC Ecoinspect SRL si percepe 200 de euro pentru inspectiile de certificare. In paranteza fie spus, la nivelul Ministerului Agriculturii exista 14 firme de certificare private, dintre care doar trei sunt romanesti.Stefan Astalis din Crasna marturisea ca a cheltuit 967 de lei cu ferma ecologica si a primit pentru 2011, doar 927 de lei. Asta a facut ca lui si multor producatori agricoli sa li se taie pofta de a mai infiinta culturi ecologice.
Guvernul pune la bataie inca un milion de euro si inlesneste accesul la bani
Banuind fenomenul de descrestere a suprafetelor cultivate ecologic, Guvernul a emis zilele acestea un proiect de Hotarare de Guvern privind acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica in anul 2012. Potrivit proiectului, suma totala alocata pentru acordarea acestui sprijin va creste cu un milion de euro in acest an, la patru milioane de euro, din care trei milioane de euro pentru productia vegetala si 959.000 pentru productia zootehnica, unde este inclusa si cresterea albinelor. Sesiunea de depunere a proiectelor se va desfasura in perioada 1 septembrie-30 octombrie 2012. Presupunand ca numarul solicitantilor pentru agricultura ecologica va fi tot cel de anul trecut, simplele calcule ne arata ca sprijinul pentru fermierul cu suprafata cuprinsa intre 30 de ari si 5 hectare va fi de 281 de euro, deci cu 68 de euro mai mare ca in 2011. Asta in cazul in care solicitarile nu depasesc plafonul de patru milioane de euro.
Acelasi document mai prevede ca producatorii agricoli care vor depune cererile pentru sprijinul ecologic pe 2012 nu vor mai fi obligati sa nu aiba datorii restante la bugetul local sau de stat ca sa poata primi ajutor financiar. Data de incepere a controlului pe teren este de 1 noiembrie 2012.
Agricultura ecologica faramiteaza exploatatiile
Dorel Dumitras este inginer in cadrul Directiei pentru Agricultura Salaj. Pe o suprafata de doua hectare de livada proprietate si pe alte doua arendate practica agricultura ecologica. El este de parere ca acest sector are mai multe deficiente. „Am vazut o familie, spune Dumitras, care a impartit exploatatia de 5 hectare in trei, tatal, mama si fiul. Asta pentru ca fiecare in parte sa ia sprijinul. Nu e corect. In loc sa se comaseze exploatatiile, ele se dezmembreaza. Si apoi, nu-i tot una sa iei acelasi cuantum si pentru 30 de ari cat pentru 5 hectare. Apoi, exista indoieli in ceea ce priveste firmele private de inspectie si certificare. Se lucreaza „la norma” pentru a inspecta cat mai multe exploatatii si a castiga cat mai multi bani. Indoielnica este si pregatirea membrilor acestor comisii. Se incearca sa se aplice la indigo metode din agricultura ecologica a altor tari, dar ele nu dau rezultatele scontate. Daca o tinem tot asa si cu suprafetele, si cu banii, si cu inspectiile, ne paste pericolul de a compromite din fasa agricultura ecologica”, a concluzionat Dumitras.