Curtea Constitutionala alege azi presedintele

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a solicitat Guvernului sa comunice pana pe 21 august listele electorale permanente actualizate pana la data de 10 iulie. CCR a invocat in solicitare textele legale potrivit carora listele electorale permanente cuprind cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv. Curtea a admis, in 14 august, solicitarea formulata de presedintele suspendat, Traian Basescu, de preschimbare pentru 21 august a termenului sedintei CCR la care va fi decisa validarea sau in-validarea referendumului de demitere, motivand in-stabilitarea politica si impactul asupra economiei. Anterior, CCR a dat ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente. Ministrul delegat al Administratiei, Radu Stroe, a declarat duminica, referitor la actualizarea listelor electorale, ca s-au primit toate datele din teritoriu si ca acestea sunt de natura sa rastoarne situatia de la Curtea Constitutionala in legatura cu referendumul din 29 iulie.
Institutia Prefectului Salaj a comunicat MAI ca 3.354 de persoane se incadreaza in cele noua categorii stabilite de Guvern si trebuie scoase de pe listele electorale permanente. Astfel, pe listele electorale figurau 107 decedati, doi salajeni care si-au pierdut dreptul de vot, sapte persoane care au obtinut statutul de cetatean roman cu domiciliu in strainatate, 3.124 de cetateni al caror act de identitate a expirat si nu a fost reinnoit, doua persoane care si-au schimbat domiciliu fara a fi radiate din lista localitatii rezidentei anterioare, 32 de persoane care se identifica la un domiciliu care nu se coreleaza cu suprafata locuibila, 12 salajeni care si-au schimbat numele prin casatorie sau divort si 68 de persoane cu domiciliul in strainatate. Ca referendumul pentru demiterea presedintelui sa fie valabil trebuie ca cvorumul sa scada cu 1.320.000 de alegatori. Initial, MAI a anuntat 18.292.464 de cetateni inscrisi in listele electorale permanente, iar la referendum au participat 8.459.053, reprezentand un procent de 46,24 la suta. Daca in judetul Salaj, dintr-un total de 201.134 de alegatori, 3.354 au fost „falsi”, la nivelul tarii, respectand proportiile, vor fi in jur de 300.000 de alegatori care trebuie stersi de pe listele electorale permanente. Conform acestui calcul, referendumul la care 85 la suta dintre cei prezenti la urne au votat pentru demiterea lui Basescu nu va fi validat.
Gheorghe Pop: „Referendumul va fi validat”
Senatorul PSD Gheorghe Pop sustine ca in cazul in care Curtea Constitutionala nu va valida referendumul „inseamna ca are o problema cu 7,5 milioane de romani care au votat pentru demiterea lui Basescu”. „Cred ca referendumul va fi validat pentru ca asa este normal si legal. Fara indoiala, actualizarea listelor e-lectorale va influenta decizia. Daca nu doreau sa tina cont de reactualizarea listelor nu amanau pro-nuntarea. De exemplu, in comuna Balan sunt peste 600 de oameni despre care nu se stie nimic de peste 10 ani”, sustine parlamentarul USL.
Lucian Bode: „PDL va respecta decizia Curtii”
Presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, spune ca decizia Curtii nu este una simpla si e greu de anticipat daca referendumul va fi validat sau invalidat. „Indiferent de solutie, PDL o va respecta. Din pacate, cei de la USL nu au avut niciodata o pozitie clara. Ma astept ca in cazul unei decizii in defavoarea lor sa o conteste. Oricum, inventarul USL nu ar trebui sa influenteze decizia Curtii. De exemplu, vor sa scoata din cvorum 3.100 de salajeni care nu au carti de identitate valabile. Insa, ei sunt cetateni romani, au drept de vot, doar ca nu au un act de identitate valabil”, ne-a declarat democrat-liberalul.