Banii jos sau ramai fara canalizare!
Canalizarea nimanui
Introducerea canalizarii in satele Romanasi, Poarta Salajului si Chichisa, la care se adauga o statie de epurare amplasata in satul Chichisa, a adus din PNDR suma de 1,5 milioane de euro. Standardele europene impun existenta unei retele de canalizare acolo unde exista si o retea de apa, iar locuitorii comunei Romanasi au privit demararea proiectului de introducere a canalizarii ca pe o lucrare care sa le ridice standardul de viata. Lucrarile au inceput in luna martie a anului trecut, iar constructorul ar trebui sa predea lucrarea finalizata in luna martie a anului viitor. Din pacate, in proiectul finantat este cuprinsa doar introducerea conductelor principale, racordurile individuale nefiind eligibile. Vechiul Consiliu Local al comunei Romanasi a acceptat ca firma care executa lucrarea, respectiv SC Constructii Montaj SA din Criseni, sa introduca racordurile la reteaua de canalizare, fara insa a stabili cine plateste contravaloarea materialelor si a lucrarilor respective. Un acord de principiu, unde s-a gresit din doua parti – pe de o parte constructorul care nu s-a asigurat cine deconteaza lucrarile respective, pe de alta parte Consiliul Local al comunei Romanasi care a acceptat sa se faca lucrarile, fara sa se angajeze la decontarea acestora si fara a fi discutat cu oamenii cu privire la acest aspect. Acum, cand lucrarile sunt finalizate in satele Romanasi si Chichisa, aproximativ 250 de familii au primit si facturile – 620 de lei pentru fiecare bransament.
Daca vrei canalizare, platesti
Saptamana trecuta, locuitorii din Romanasi si Chichisa au fost vizitati de cei de la Constructii Montaj, care le-au lasat cate un contract de executie lucrari prin care satenii se obliga sa plateasca 620 de lei, in doua transe, pentru executarea lucrarilor de racordare la canalizarea menajera, in caz contrar executantul lucrarii rezervandu-si dreptul de a blinda racordul pana la achitarea integrala a lucrarilor. Fara nicio explicatie cu referire la ce lucrari trebuie sa plateasca oamenii, acestia au fost rugati sa semneze si sa plateasca. Initial, oamenii au crezut ca platesc 620 de lei si firma respectiva le duce canalizarea pana in casa, la teava prin care se deverseaza apele menajere. Insa, nu este asa. Cei 620 de lei trebuie platiti de oameni pentru ca firma a intepat coloana principala de canalizare si pentru dreptul de a-si lega conductele individuale de canalizare de pe proprietatea lor la coloana. Practic, reteaua proprie de canalizare si-o face tot omul, cu cheltuielile proprii, iar firma le da dreptul sa se lege la conducta principala. Cei 620 de lei reprezinta costul lucrarii de intepare a conductei principale si ducere a canalizarii pana la proprietatea omului, adica pana la gard. Sunt lucrari pe care constructorul le executa pe domeniul public si pe care le deconteaza, potrivit situatiei actuale, nu administratia locala, ci cetateanul. Problema nu este la constructor, care executa lucrarile si trebuie sa fie platit, ci la administratia locala. Primaria Romanasi, care este beneficiarul final al proiectului, arunca decontarea unor lucrari de utilitate publica in spatele cetatenilor.
Neintelegeri la canalizare
Toata lumea vrea canalizare in Romanasi, dar nimeni nu-si asuma proiectul care se deruleaza. Implementarea acestuia a inceput in 2011, cand primar era Marius Borzan, iar Consiliul avea o alta configuratie. Noul primar, Ioan Buda, de la PDL, are acum un alt Consiliu si nu-si asuma proiectul. Contactat de Graiul Salajului, primarul Ioan Buda a declarat ca oamenii din comuna nu ar trebui obligati sa plateasca aceste lucrari, pentru ca suma este destul de mare si ca va discuta cu cetatenii si le va explica faptul ca nu sunt obligati sa se racordeze cu firma respectiva. Insa, aici vorbim de doua lucruri diferite. Constructorul cere plata unui racord pana la proprietatea individuala a locuitorilor din comuna Romanasi, in vreme ce primarul se refera la reteaua proprie de pe proprietatea oamenilor. In mod firesc, constructorul vrea decontarea unor lucrari pe care le-a executat pe domeniul public, respectiv pe domeniul comunei Romanasi. Acestea nu sunt cuprinse in proiectul finantat prin PNDR, insa administratia locala le poate finanta de la bugetul propriu. La momentul cand s-a decis executarea acestor lucrari, s-a discutat in Consiliul Local al comunei Romanasi despre plata acestor lucrari. Surse din cadrul comandamentului care supravegheaza derularea proiectului ne-au declarat ca, la acel moment, consilierii locali au fost de acord cu executarea acestor lucrari si sa s-a promis ca acestea vor fi decontate de catre oamenii comunei. Insa, locuitorii comunei nu au fost nici chemati la discutii si nici nu au semnat vreun acord prin care isi asuma plata lucrarilor.
Bani multi pentru buzunarul cetatenilor
Cele aproximativ 250 de familii care s-au trezit saptamana trecuta cu contracte de achitat pentru racordarea de pe domeniul public trebuie sa achite 620 de lei pentru a li se aduce conducta de canalizare pana la gard. Apoi, trebuie sa mai investeasca si pentru canalizarea de pe proprietatea lor, pe care o pot face si singuri sau cu firma o autorizata. Nu mai vorbim de veniturile mici pe care le au locuitorii din cele trei sate si posibilitatea lor de a achita un serviciu de utilitate publica. Insa, putem face comparatii cu sumele pe care le-au achitat exact pentru acelasi serviciu locuitori din alte localitati salajene. Anul trecut, s-a finalizat introducerea canalizarii la Zalau, iar pentru exact aceleasi lucrari, locuitorii de pe strada 22 decembrie 1989 au achitat putin peste 100 de lei.
La Romanasi nu se poate
In cazul comunei Romanasi este vorba despre neimplicarea administratiei locale, care s-a trezit cu un proiect implementat fara sa isi dea prea mult interesul. Constructorul vrea sa-si recupereze investitia, dar nu are de la cine, atata vreme cat Primaria nu se implica. Astfel ca firma are doua solutii – fie este platita de cetateni, fie isi ia racordurile si pleaca. Solutia ar putea veni de la Primarie, daca isi asuma achitarea acestor lucrari. Pentru ca, asa cum s-a intamplat si in cazul altor comune, se pot face deconturi pentru lucrari pe domeniul comunei Romanasi.
Situatia din comuna Romanasi este agravata si de derularea, simultana, a unui alt proiect cu finantare europeana – reabilitarea drumului judetean 108 A Romanasi – Benesat. Constransi de termenele de finantare, constructorii drumului trebuie sa reconstruiasca drumul si sa execute rigole betonate, in termen scurt, iar canalizarea ii impiedica sa-si execute lucrarile. Pentru ca, odata executate lucrarile de reabilitare a drumului respectiv, care se suprapune pe amplasamentul retelei de canalizare, nu se mai pot face spargeri pentru racordurile la retea. Astfel, romanasenii se afla intr-o situatie absurda – vor avea canalizare menajera, insa nu o vor putea folosi. Doar daca se grabesc sa plateasca cei 620 de lei pe care ii cere constructorul ca sa-i lase sa se racordeze la canalizare. Insa, daca nu au banii pentru a plati lucrarea, raman pe dinafara. Si mai este un neajuns. Odata ce au retea de apa la care sunt racordati, oamenii sunt obligati de lege sa fie racordati fie la canalizare, fie la o fosa septica. In caz contrar, pot fi amendati de Garda de Mediu. Cele 250 de familii din satele comunei Romanasi se afla, astfel, intre ciocan si nicovala. In orice situatie, sunt obligati sa plateasca. Dar, daca nu au de unde, ce se intampla cu ei?