Repartitiile favorizeaza suplinitorii
In urma sedintelor de repartitie pe posturile titularizabile ce au avut loc ieri in cele patru centre din Salaj – „Simion Barnutiu” Zalau, „Gheorghe Sincai” Zalau, „Ion Agarbiceanu” Jibou si „Iuliu Maniu” Simleu Silvaniei, 129 de profesori care au obtinut note peste 7 la examenul de titularizare din 2 august nu au reusit sa ocupe nici un post titularizabil din totalul celor 104 posturi vacante in unitatile de invatamant din Salaj pentru anul scolar 2012-2013, pentru ca nu au facut alegerea potrivita cand s-au inscris la concurs.
Mai exact, desi au ramas posturi titularizabile vacante, nici unul din cei 129 de candidati nu le pot ocupa pentru ca in centrele unde exista posturi nu exista candidati, iar unde exista candidati nu sunt posturi. De exemplu, candidatii din Jibou, desi au note peste 7, nu pot ocupa posturi, conform metodologiei promovate de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, vacantate in alt centru de examen, in cazul acesta la Zalau sau la Simleu Silvaniei, sau invers. Cum ieri s-au ocupat doar 55 de posturi din 104 titularizabile, cele 49 de posturi ramase neocupate vor fi transformate in posturi netitularizabile si vor putea fi ocupate in 16 august de suplinitori.
Viorel Lungu, inspector de resurse umane in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, a declarat ca, in urma sedintei de ieri, au fost ocupate doar 55 de posturi titularizabile din totalul de 104 posturi pentru ca nu pot fi transferati dintr-un centru in altul candidatii titularizati, astfel ca posturile vor fi transformate in posturi netitularizabile. „Metodologia nu ne permite sa acordam un post de la centrul din Jibou unui titular din alt centru. Am pe masa sase cazuri care sunt de competenta Ministerului pentru ca au obtinut note mari, posturi exista, dar nu le pot ocupa pentru ca aplicatia solicita acte suplimentare”, spune Viorel Lungu. Inspectorul spune ca cele mai multe posturi titularizabile au fost repartizate la centrul „Gheorghe Sincai”, 24 la numar, in timp ce la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Simleu au fost repartizate 15 posturi, la Liceul Teoretic „Ion Agarbiceanu” 13 posturi, iar la Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” Zalau au fost repartizate trei posturi.
Aplicatia Ministerului Educatiei a dat mari batai de cap reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean in acest an, o data la inscrierile pentru examenul de definitivat, apoi la cele pentru examenul de titularizare. Daca profesori cu diplome de Spiru Haret s-au putut inscrie la examenul de definitivat, la examenul de titularizare nu au avut acces din cauza ca diplomele lor de absolvire a studiilor superioare nu sunt recunoscute de Minister.
O alta „scapare” a aplicatiei Ministerului este faptul ca nu tine cont de anul absolvirii.
Ieri, unul dintre profesorii de religie titularizati cu nota 8.80, absolvent al unei facultati de stat pe vremea cand masteratul nu era obligatoriu pentru ca perioada de scolarizare era de 4 ani, nu de 3 ani plus masterat obligatoriu cum este in prezent, a ratat un post de titular din cauza aplicatiei care a acordat postul unui alt candidat cu o nota mai mica cu 1 punct decat a lui. Ce avea in plus contracandidatul sau? O diploma de masterat, dealtfel obligatorie pentru ca frecventase 3 ani cursurile facultatii.
Maria Pop, inspector scolar general adjunct in cadrul ISJ Salaj, spune ca „sunt foarte neplacute aceste situatii si dureroase, pentru ca s-au pregatit pentru examen, au obtinut note mari si se trezesc ca raman fara posturi”. Iar ca sa fie evitate situatiile de acest gen, Maria Pop spune ca ar trebui stabilite clar conditiile de inscriere si participare la examen, candidatii sa stie clar ce acte le sunt necesare pentru ocuparea posturilor.
Profesorul in cauza a depus contestatie ce va fi rezolvata, alaturi de alte cinci contestatii, de reprezentantii Ministerului Educatiei, fiind cazuri de competenta lor.