Managerii spitalelor abia asteapta sa scape de deficitul de personal, dupa ce Guvernul a deblocat aproape 2.800 de posturi in sistemul sanitar.
Aproximativ 17 posturi medici, asistenti medicali si personal auxiliar vor putea fi ocupate prin concurs sau examen in perioada urmatoare in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau si alte cinci posturi la Spitalul Orasenesc Jibou, dupa ce Guvernul Romaniei a aprobat ieri deblocarea a 2.766 de posturi vacante in sistemul sanitar, la solicitarea Ministerului Sanatatii.
Cele doua unitati spitalicesti au solicitat deblocarea posturilor inca de la inceputul anului, astfel ca exista sanse mari ca din totalul posturilor deblocate la nivel national sa fie aprobata ocuparea tuturor posturilor vacantate in Salaj, mai ales ca managerii au prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli sumele necesare pentru salarii.
Potrivit comunicatului de presa emis de reprezentantii Ministerului Sanatatii, vor fi deblocate posturi atat pentru unitatile sanitare din reteaua Ministerului, cat si pentru cele al caror management a fost transferat autoritatilor administratiei publice locale, categorie in care se incadreaza si cele doua unitati spitalicesti din Salaj. „Este un pas foarte important pe care il facem pentru profesionistii din sistemul sanitar. Masura vine in sprijinul unitatilor publice din sistemul sanitar care se confrunta cu un important deficit de personal, atat personal de specialitate medico-sanitar, personal auxiliar sanitar, absolut necesare pentru efectuarea actului medical”, a declarat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.
Posturile care vor fi scoase la concurs vor fi nominalizate pe categorii profesionale de fiecare unitate spitaliceasca, cu aprobarea autoritatilor locale sau judetene in subordinea carora functioneaza.
Deblocarea posturilor, „mana cereasca” pentru Spitalul Judetean
In cadrul celei mai importante unitati spitalicesti din judet -Spitalul Judetean de Urgenta Zalau – este nevoie urgenta de personal, dupa ce unii medici au plecat in strainatate sau au iesit la pensie, altii urmeaza sa se pensioneze, iar de asistente medicale si infirmiere este in permanenta nevoie, pentru ca si acestea aleg sa munceasca in strainatate.
Managerul Laurentiu Barna a declarat pentru Graiul Salajului ca vestea deblocarii posturilor in sistemul sanitar este ca o „mana cereasca” pentru institutia pe care o conduce si spera sa fie repartizate toate posturile vacantate dupa 1 ianuarie 2012. Mai exact, este nevoie urgenta de trei medici, sapte-opt asistenti medicali, patru posturi pentru personalul auxiliar si doi asistenti pentru farmacia spitalului, aproximativ 17 posturi in total.
„Avem nevoie de personal pentru toate sectiile, mai ales ca noua ne-au plecat atat medici, cat si asistente si infirmiere. In 11 septembrie urmeaza sa se pensioneze un medic endocrinolog, ceea ce inseamna ca pe En-docrinologie ramanem cu un singur medic. Nevoie de asistente avem si la Interne, doua la Unitatea de Primire a Urgentelor, la Pediatrie, la Chirurgie. Urmeaza sa decidem cum le nominalizam, impreuna cu ordonatorul de credite <>„, spune Barna, referindu-se la alegerea specializarilor in care este cea mai mare nevoie de personal.
La Jibou este nevoie urgenta de medici si asistente
Managerul Spitalului Orasenesc Jibou, Gabriela Boldea, a declarat pentru Graiul Salajului ca daca vor fi repartizate posturi si pentru unitatea pe care o conduce, va trebui sa nominalizeze doua posturi de medici, doua de asistente medicale si o bucatareasa. „Avem nevoie de un medic orelist, un laborant si un medic radiolog. Speram sa ne fie repartizate doua posturi de medici, vacantate anul acesta. Am solicitat si doua posturi de asistente si un post de bucatareasa. Cheltuielile salariale pentru aceste posturi au fost cuprinse in bugetul de venituri si cheltuieli pe anul in curs, asa ca nu ramane decat sa ne fie repartizate si sa facem angajari”, spune managerul Boldea.