Sistemul de invatamant, care a suferit „modificari la schimbari” an de an, a confirmat inca o data, la examenul de definitivat, ca este la pamant, cu urmari pe masura in societate. Asa cum cad piesele de Domino, la fel se intampla si in sistemul de educatie. De pe bancile scolii ies elevi nepregatiti, care se inscriu la facultati private. Termina studiile si vor un post la catedra. Pe care il si obtin, cu putina sustinere din partea „binevoitorilor” din invatamant care le deschid portite. Se inscriu la examenele de grad si… surpriza! Obtin rezultate slabe la probele scrise, acolo unde numele se afla abia dupa corectarea lucrarii. Acelasi profesor care a obtinut nota 3 sau 4 la grad, la inspectia la clasa a obtinut 10 din partea comisiei, in urma cu doar cateva saptamani, pentru ca a dovedit ca stie sa predea elevilor lectia tocita.
Elevii carora le-a predat au obtinut note mari in timpul anului scolar. Sa nu uitam ca la scolile din Salaj, fie gimnaziale, fie licee, au existat sute de elevi care au terminat anul scolar cu media 10. Aceiasi elevi au obtinut la „capacitate” sau la bacalaureat note de 3 si 4, sau poate chiar mai mici, ca si profesorii lor la definitivat. Absolventii de gimnaziu au fost admisi cu note de 3,36 la liceu, iar absolventii de liceu pot obtine diplome de postliceala si fara bacalaureat. Un sistem care se duce la vale si ne trage dupa el.
Nu invata nici profesorii, ce asteptam de la elevi?!
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...