Este Zalaul o potentiala destinatie turistica? Avem aici obiective suficient de interesante care sa vina in favoarea unei strategii de atragere a turistilor ca punct terminus, nu doar de tranzitare spre alte zone deja cunoscute? Sunt doar cateva intrebari pe care ni le-am pus si noi, avand in vedere ca in ultima vreme autoritatile locale si judetene par sa dea atentie acestui domeniu, ca varianta pentru rebrenduirea zonei. In acest sens, am cautat punctele forte care sa se transforme in atractii suficient de interesante pentru potentialii turisti.
Cateva cladiri vechi, ramase in picioare dupa modernizarea orasului, un muzeu de istorie, o galerie de arta, cateva statui si un parc – cam acestea ar fi obiectivele pe care le identifica orice zalauan care se plimba prin oras. Ca sa aduci turisti la Zalau trebuie sa ai cu ce sa-l atragi, pornind de la accesibilitatea orasului din punctul de vedere al transportului, pana la conditiile de cazare si alimentatie publica. La care se adauga locurile pe care le poate vizita turistul, dar si posibilitatile de distractie. Daca in Zalau avem foarte multe hoteluri si pensiuni, care rezolva atat nevoia de cazare si de masa pentru turisti, la o simpla privire constatam ca suntem deficitari tocmai la obiective turistice si la posibilitati de distractie. Avem Muzeul Judetean de Istorie si Arta care, insa, este inchis de ceva vreme pentru renovare. Raman Galeriile de Arta „Ioan Sima” unde sunt deschise doua expozitii permanente – expozitia de fluturi si insecte, plus expozitia cu lucrarile pictorului salajean Ioan Sima. Daca insisti, poti aprecia si cele doua garnituri de mobilier vechi, una care a apartinut pictorului si una provenita de la conacul din Almasu. Si mai sunt cateva oglinzi vechi, provenite de la fostul cazinou al orasului. Insa, vizita la Galeriile de Arta poate suscita interesul unui turist maximum o ora. Cum il faci sa ramana aici un sejur intreg? Eventual, il duci sa vada una sau doua statui sau il plimbi prin Parcul Padure Bradet. In rest… risti sa se plictiseasca si sa plece.
Plimbari lungi si distractie ioc
Muzeu, parc si Catedrala „Sfanta Vinere” – acestea ar fi trei obiective interesante de vazut pentru un turist poposit la Zalau. Din pacate, Muzeul este in renovare, asa ca deocamdata nu-l putem include intre atractiile orasului. Parcul Padure Bradet poate atrage un turist pentru cateva ore, iar Catedrala „Sfanta Vinere” poate sa impresioneze un practicant al turismului ecumenic tot pentru o perioada scurta de timp. Ca sa-l faci pe turist sa ramana la Zalau trebuie insa sa-i oferi si posibilitatea de a se distra. Cum o faci insa fara un cinematograf, fara un teatru, fara un loc in care sa participe la spectacole, de diferite genuri, care sa se organizeze frecvent. Nici macar viata de noapte – baruri, cluburi, discoteci – nu este ofertanta din acest punct de vedere. Cel putin in centrul orasului nu exista niciun local deschis non-stop unde un vizitator sa poata lua masa cand doreste sau sa petreaca pana in zori, daca asta vrea. Doar sfarsitul de saptamana mai invioreaza orasul, cand se deschid discotecile si cluburile. Michele Carnesali, om de afaceri italian care si-a mutat firmele la Zalau, sune ca din acest punct de vedere Zalaul e un oras mort. „Cand imi aduc partenerii de afaceri la Zalau, nu am unde sa-i scot pentru petrecerea timpului liber. Asa ca ii duc la Cluj”, ne-a marturisit italianul.
Unul dintre cei mai cunoscuti salajeni care lucreaza in industria aceasta este Mircea Groza. El insusi un brand al gastronomiei salajene, datorita preocuparilor sale in reconstituirea bucatariei romane si prin intermediul proiectului gastronomic televizat „Niste Tarani”, recunoaste ca Zalaul nu are prea multe de oferit daca nu este legat implicit de Castrul Roman de la Porolissum. Cele doua hoteluri mari din Zalau unde isi desfasoara Mircea Groza activitatea au un aflux de vizitatori substantial, asa ca ne-a interesat ce fel de oameni platesc camere aici. „Majoritatea sunt in interes de serviciu. Avem si grupuri mici de turisti care vin in scopuri culturale si religioase, dar majoritatea sunt vizitatori ocazionali, in trecere”, spune Mircea Groza. Mai sunt si vizitatori care, trecand prin zona, opresc la hotel special pentru a gusta din bucataria romana, pentru care Mircea Groza este recunoscut. „Vin special si intreaba de mine, ca m-au vazut la TV”, spune Groza. Insa, concluzia lui este ca Zalaul nu este o destinatie interesanta in sine pentru turisti.
Cine plateste sa vada Zalaul
Pentru a vedea cat de atractiv este Zalaul pentru a deveni destinatie turistica am recurs la un mic experiment. Am contactat o persoana care nu a fost niciodata in Zalau si i-am sugerat sa se documenteze cu privire la orasul Zalau ca potentiala locatie pentru petrecerea vacantei. Subiectul nostru a folosit cea mai la indemana sursa de informatie, adica internetul. In urma documentarii facute, ne-a marturisit ca singurul lucru care l-a atras a fost Muzeul Judetean de Istorie si Arta. „Este un obiectiv interesant despre care am citit pe internet si despre care as putea spune ca m-ar putea face sa-l vizitez. In rest, am gasit informatii sumare care nu mi-au suscitat interesul”, ne-a spus Cosmin M. Pe de alta parte, aceeasi persoana a fost interesata sa vada cum poate ajunge la Zalau, care este costul deplasarii si posibilitatile de cazare. „Din Bucuresti la Zalau, costul unui bilet de autobuz este cam 70 de lei, din ce-am vazut in ofertele companiilor de transport. Asta inseamna sa dau cam 150 de lei pentru drum. Iar pentru o noapte de cazare ar trebui sa platesc in jur de 100 de lei pe noapte. Daca ar fi sa stau o saptamana in acel oras, as cheltui 850 de lei pentru transport si cazarea care include doar micul dejun. Bine, vin la Zalau, vizitez Muzeul si dupa aceea ce fac?”, a comentat Cosmin M. Pe de alta parte, subiectul nostru spune ca prefera sa aleaga o destinatie mai apropiata unde chiar are ce sa vada – fie merge la mare, fie merge la munte, pentru un sejur mai palpitant. Concluzia lui a fost categorica: „Nu as scoate bani din buzunar sa imi petrec vacanta la Zalau”.
Atractii pentru turisti maghiari

Daca nu avem ce sa oferim unui turist obisnuit din tara, datele problemei se schimba atunci cand vizitatorii provin din Ungaria. Tenta istorica maghiara a Zalaului este mult mai ofertanta. Impreuna cu Szabo Attila, artist plastic din Zalau, am facut un tur virtual al Zalaului ca destinatie turistica pentru vizitatori din Ungaria. Pentru acest segment de turisti, cladirea Colegiului National Silvania este reprezentativa din mai multe puncte de vedere. Aici a fost unul dintre cele mai vechi licee ardelene, care l-a avut ca elev pe poetul Ady Endre. Cladirea actuala a fost construita in 1902 in stil art-nouveau, insa vechiul liceu reformat a beneficiat de patronajul familiei Wesselenyi in secolul XVIII. Tot aici, insa in cladirea actuala, a avut loc prima proiectie de film din Transilvania. Potrivit lui Szabo Attila, un profesor de fizica de la liceu folosea „imaginile miscate” ca instrument pedagogic. Un alt popas zalauan pentru un turist maghiar este cladirea fostului Cazinou al orasului, cunoscuta astazi ca si Cladirea Transilvania. Corpul cladirii din spate dateaza din secolul XVIII si aici se organizau spectacole de teatru si balurile orasului, intr-o sala extraordinara de bal. Zalaul avea atunci opt bresle mestesugaresti care tineau anual, fiecare, cate un bal al breslei lor. Si daca tot suntem in zona fostului Cazinou, turistii unguri se opresc sa admire statuia lui Wesselenyi, unul dintre simbolurile orasului. In caz ca nu stiati, artistul care a realizat aceasta statuie este Fadrusz Janos, acelasi care a dat viata statuii lui Matei Corvin din centrul Clujului. Din turul Zalaului nu lipseste popasul la Biserica Reformata (biserica verde de pe strada Florilor) care a fost reconstruita in anul 1905. Insa aici a fost, anterior, o biserica veche de 800 de ani. Se spune despre aceasta cladire ca este cea mai mare biserica reformata din bazinul carpatic, devenind un atu pentru a fi inclusa intr-un itinerariu al orasului Zalau. Pe langa aceste obiective cu valoare in sine, turistii sunt atrasi si de alte cladiri vechi, cu arhitectura frumoasa – actualul sediul al Directiei Judetene de Cultura, recent renovat, cladirea in care functioneaza acum Primaria Zalau si care a fost fie sediu al Prefecturii, fie inchisoare, fie sediu al pompierilor, dar si cladirea albastra si darapanata de langa piata din centru, unde a functionat administratia orasului pana in anii @60. Attila Szabo spune ca unii oaspeti din Ungaria vor sa vada si strazile cu case vechi, respectiv strada Crasnei sau strada Corneliu Coposu. Iar pe strada Crasnei este si casa memoriala Ady Endre, acolo unde poetul a locuit in perioada in care era licean. Din pacate, cladirea a fost lasata in paragina si poate cel mult sa induca o stare de tristete celor care o viziteaza.