Firma care monteaza rigolele a sapat inclinatia santului in sens invers fata de cum se scurge apa.

Problemele aparute in reabilitarea unuia dintre cele mai importante drumuri nationale care strabate Salajul parca nu se mai termina. Dupa ce am semnalat numeroasele lucrari de proasta calitate facute pe tronsonul Zalau-Alesd al drumului national 1H, acum a venit randul tronsonului Zalau-Rastoci. De reabi-litarea acestei portiuni se ocupa firma “regelui” asfaltului Costel Casuneanu – PA&CO International, care a subcontractat o parte din lucrari mai multor firme care nu au tangente cu domeniul reabilitarii cailor rutiere. Cele mai multe probleme ne-au fost semnalate dupa ce a inceput montarea noilor rigole. De exemplu, saptamana trecuta, in Popeni, muncitorii au vrut sa schimbe scurgerea dinspre amonte spre aval a unei ape. Mai concret, apa se scurge dinspre Zalau catre Jibou, iar muncitorii sapau inclinatia santului tocmai invers. Noroc cu cativa sateni, mai batrani, care le-au explicat muncitorilor ca nu-i bine ceea ce fac si daca vor continua lucrarile, apa nu va mai avea scurgere, iar acolo se va forma un mic lac. Dar n-ai avut cu cine sa te intelegi. Ei o tineau pe a lor. Intr-un tarziu a venit si inginerul care trebuie sa se ocupe de amenajarea rigolelor si a oprit lucrarile pana la consultarea proiectului.

Rigolele cu probleme au un precedent la Ciocmani

In urma cu doar o saptamana, ziarul Graiul Salajului semnala faptul ca rigolele montate pe raza satului Ciocmani nu au scurgere, iar apele reziduale si cele pluviale adunate in acestea au otravit fantanile oamenilor. “Am scos o galeata de apa din fantana Rozaliei Vale de la numarul 44. Apa avea culoare galbuie si mirosea a urina de animale. Sub nici o forma nu se putea bea. Ba mai mult, apa i s-a infiltrat si in beci. Asa cam de doua palme. Au venit caldurile si apele statute s-au imputit. {antarii joaca seara de seara in roiuri desupra apelor inverzite de lana broastei. Pe sute de metri lungime apele clocite sunt un real focar de boli. Daca mai adaugam si distrugerea podetelor de intrare in curtea a zeci de gospodarii, putem afirma ca firmele constructoare au drept ghid dictonul «Dupa mine potopul»“, nota Graiul Salajului in editia din 2 iulie. Daca nu se iau masurile necesare, in scurt timp vom putea constata si la Popeni lucrari la fel de proaste ca si la Ciocmani.

Consultantul asteapta sesizari scrise

De calitatea lucrarilor de reabilitare este responsabila firma de consultanta, reprezentantul beneficiarului in teritoriu. Consultantul asteapta sesizarile in scris ale cetatenilor, care se pot adresa Sectiei de Drumuri Nationale Zalau, iar probleme vor fi solutionate de catre constructor. “La noi nu au ajuns reclamatii referitoare la lucrarile din Ciocmani sau Popeni. Le asteptam prin intermediul Directiei de Drumuri si Poduri. Daca nu primesc sesizarea, nu pot rezolva problemele aparute”, ne-a declarat inginerul Olariu, consultant al lucrarilor. Acesta admite totusi ca o parte din lucrari sunt facute si de muncitori “fara nu stiu cata carte, care mai vorbesc obraznic” si spune ca “nu trebuie sa sufere proiectul din aceasta cauza”.