Mentinem o rata a somajului care ar face invidioase cele mai puternice economii din lume. Daca salajenii se “scalda” intr-o rata a somajului de doar 4,96 la suta, economii precum cea a Statelor Unite inregistreaza 8,2 la suta. Tari europene precum Spania se zbat pentru a scadea rata somajului care a ajuns la 24 la suta, in vreme ce motorul economiei europene, Germania, se lupta cu cresterea somajului, care in luna iunie a ajuns la 6,8 la suta.

Romeo Sarca, seful AJOFM Salaj, spune ca in cursul lunii iunie au iesit din evidentele Agentiei 559 de someri. Acest lucru nu inseamna ca persoanele respective si-au gasit un loc de munca si nu mai fac parte din categoria somerilor. Doar 167 de persoane care figurau in datele oficiale ca someri si-au gasit un loc de munca in luna iunie. Restul celor care au iesit din evidentele Agentiei au fost scosi de pe liste ca urmare a expirarii perioadei de indemnizatie. Pornind de la aceste premise trebuie interpretate si datele prezentate ieri de Sarca referitor la scaderea somajului in Salaj. Sarca a aratat ca rata somajului in judetul nostru continua sa se inscrie in tendinta de scadere, inceputa inca din luna ianuarie a acestui an, in vreme ce la nivel national acesasta tendinta a inceput abia din luna februarie. Potrivit informatiilor furnizate de seful AJOFM Salaj, la sfarsitul lunii iunie rata somajului inregistrat la nivel de judet a fost de 4,96 la suta, in scadere cu 0,14 puncte procentuale fata de luna precedenta si cu 0,64 de puncte procentuale comparativ cu luna iunie a anului trecut. “Numarul total al somerilor inregistrati la finele lunii a fost de 5.268 si a scazut cu 144 de persoane fata de numarul inregistrat in luna anterioara”, a precizat Romeo Sarca. Potrivit aceleiasi surse, din totalul somerilor inregistrati, 1917 sunt someri indemnizati si 3.451 sunt neindemnizati, numarul persoanelor din evidenta inregistrand o scadere fata de luna precedenta cu 44 de persoane beneficiare de indemnizatie si cu 100 de persoane neindemnizate. Ponderea somerilor neindemnizati din numarul total al somerilor este de 65,5 la suta, in vreme ce 24,5 la suta primesc indemnizatie de somaj.
Salajul sta destul de bine la numarul de someri, comparativ cu alte judete din tara. Avand in vedere ca rata somajului la sfarsitul lunii iunie era de 4,96 la suta, acest procent situeaza judetul nostru pe pozitia a douazecea intr-un top al judetelor in care pe primul loc se situeaza judetul Vaslui, cu valoarea cea mai mare – 8,43 la suta, in vreme ce judetul ilfov sta cel mai bine, cu o rata de doar 1,5 la suta. La nivel national s-a inregistrat, tot la finalul lunii iunie, o rata a somajului de 4,49 la suta, mai mica decat cea inregistrata in judetul nostru.
Relativa stabilizare a ratei somajului la nivel de Salaj este in concordanta cu situatia pe piata muncii din intreaga regiune. Datele arata ca cele mai mici cifre sunt inregistrate in Regiunea de Nord-Vest ( 3,86 la suta) si in Regiunea de Vest (3,10 la suta). Valori mai mari s-au inregistrat in Centru – 5,09 la suta, in Nord-Est – 5,02 la suta, in Sud – 5,55 la suta, in Sud-Est – 5,04 la suta si in Sud-Vest – 6,55 la suta. Asa cum era de asteptat, cel mai bine se prezinta Regiunea Bucuresti care a inregistrat o rata a somajului de doar 1,92 la suta.

Cine are carte, are parte de un loc de munca

Datele arata ca cei mai multi someri sunt barbati, ponderea femeilor in numarul total al somerilor aflati in evidentele AJOFM Salaj fiind de 43,2 la suta. Referitor la structura somajului dupa nivelul de instruire al celor aflati in evidente, ponderea cea mai insemnata o reprezinta salajenii cu patru clase, absolventi de scoala generala sau de scoli profeionale – 77,9 la suta. Somerii cu nivel de instruire liceal si post-liceal reprezinta 16,9 la suta, in vreme ce somerii cu studii universitare sunt doar in proportie de 5,2 la suta. Se poate interpreta, potrivit acestor date, ca nivelul de instruire influenteaza determinant sansele salajenilor de a-si gasi un loc de munca.

Varsta este decisiva ca sa gasesti un job

Dintre cei 5.268 de someri luati in evidentele AJOFM Salaj, cei mai multi sunt cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani (29,4 la suta), urmati de cei cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani (26,2 la suta) si a celor care au peste 50 de ani (22,9 la suta). Procente mai mici se inregistreaza in randul celor care au sub 25 de ani (12,5 la suta) si al somerilor cu varte cuprinse intre 25 si 30 de ani – doar noua la suta.

Somajul loveste in populatia rurala

Cei mai multi someri sunt in localitatile rurale din Salaj, respectiv 3.939 din totalul de 5.268 de someri luati in evidenta la AJOFM, in vreme ce in cele patru orase ale judetului sunt 1.329 de someri. Ca distributie teritoriala, AJOFM prezinta o harta a somajului salajean. „n zona arondata municipiului Zalau sunt in evidentele somajului 2.316 persoane. „n zona Jibou- Cehu Silvaniei, Agentia locala are in evidente 1.653 de persoane, in vreme ce in zona orasului Simleu Silvaniei sunt cei mai putini someri luati in evidente – 1.299 de persoane.

Vine valul absolventilor

Deocamdata, numarul absolventilor care se afla in evidentele Agentiei in prezent este de 67 de persoane, dintre care 14 sunt proaspat absolventi, iar 53 sunt persoane care fac parte din promotia anului trecut. Potrivit lui Romeo Sarca, odata cu incheierea situatiei scolare la elevii de liceu si finalizarea examenelor de bacalaureat, este de asteptat o crestere a numarului de someri, pentru ca o parte dintre acestia vor prefera sa beneficieze de indemnizatia de somaj de 250 de lei, la care au dreptul.

Sprijin pentru absolventii care doresc un loc de munca

Absolventii care doresc sprijin pentru gasirea unui loc de munca se pot inregistra la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Pentru aceasta au nevoie de cateva acte pentru inregistrare: carte de identitate (copie); adeverinta de la medicul de familie, cu mentiunea ca este apt de munca si actul de absolvire a formei de invatamant, in original si copie.

Absolventii au dreptul la o indemnizatie de 250 de lei

Absolventii care se afla in evidenta AJOFM Salaj si care nu au putut ocupa un loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant, intr-o perioada de 60 de zile, pot beneficia de o indemnizatie de somaj de 250 de lei. Pentru a obtine aceasta indemnizatie, trebuie sa depuna la AJOFM Salaj urmatoarele documente: actul de identitate – original si copie; actele de studii si alte calificari – original si copie; certificatul de nastere – original si copie; certificatul de casatorie – original si copie (daca este cazul); adeverinta medicala -din care sa rezulte ca este apt(a) de munca; declaratie pe proprie raspundere ca nu urmeaza o forma de invatamant, declaratie facuta la notariat. De asemenea, se mai depune dovada ca s-a inregistrat in evidentele AJOFM. Salaj sau adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii, in cazul in care persoana s-a inregistrat in vederea medierii pentru incadrarea in munca la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat sau notificat conform legii. totodata, la dosar se mai depun acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri