Traversam perioada post-electorala, cand in cele 61 de unitati administrativ-teritoriale se negociaza intens aliantele din consiliile locale si posturile de viceprimari. Cele mai multe localitati salajene au aliante locale care sa le permita formarea unor majoritati politice prin prisma carora primarul sa controleze votul si sa-si promoveze proiectele si deciziile. In mod normal, consiliul local ar trebui sa fie un organism de control al activitatii executivului primariei, care sa voteze pro sau contra in functie de interesele comunitatii, nu de dorintele primarului. Insa, la noi nu se intampla asa ceva, pentru ca primarii transforma consiliile locale intr-un apendice pe care il influenteaza dupa propria vointa. Foarte rar se intampla ca o decizie sa fie refuzata in consiliile locale, iar atunci aparenta razvratire a consilierilor este privita ca un spectacol rar. Si, de cele mai multe ori, cand este vorba despre un consiliu ostil primarului, se ajunge la alegeri partiale anticipate, cum a fost cazul, in mandatul trecut, in cateva dintre comunele salajene. Explicatia e simpla – primarul propune, consilierii refuza, iar la trei sedinte consecutive in care consilierii nu voteaza cum vrea primarul, acesta poate cere dizolvarea consiliului. Asa ca, fie consilierii se transforma in ridicatori de maini, fie sunt pusi pe liber si cetatenii sunt chemati din nou la urne. Este felul in care intelegem exercitiul democratiei. Si consecintele acestei fals exercitiu democratic asupra destinelor comunitatii.
Consiliul local, un accesoriu al vointei primarului
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...