Afaceri de peste 7,5 milioane de lei derulate printr-o firma fantoma au atras atentia celor de la Garda Financiara Salaj, care a dat de un adevarat carusel de firme prin care circulau banii, pentru a li se pierde urma si pentru a evita plata taxelor datorate statului. Iar cel care a devenit, peste noapte, administratorul firmei principale, habar nu avea ce se petrece in afacerea pe care o administra doar cu numele.
N.P. din localitatea Tasnad, judetul Satu Mare, l-a contactat pe un concetatean de-al sau, F. A., o persoana cu o situatie materiala precara, folosindu-se de acesta pentru a initia afacerea de tip carusel. N.P. l-a convins pe F.A., in schimbul promisiunii obtinerii unor foloase materiale, sa accepte preluarea partilor sociale de la fostul sau asociat, devenind astfel administrator si asociat unic al societatii. In acest fel, N.P. s-a asigurat ca are acoperire juridica in ceea ce priveste raspunderea penala prin faptul ca F.A., in calitate de administrator statutar, raspunde pentru toata activitatea firmei, desi acesta nu a intocmit, nu a semnat niciun document si nici nu a ridicat vreodata bani din conturile firmei si nu a desfasurat activitati comerciale, neavand cunostinta despre activitatile frauduloase pe care le-a desfasurat N.P in calitate de administrator imputernicit.
Lucrurile s-au desfasurat intr-un interval de timp destul de scurt, din noiembrie 2011 pana in martie anul acesta. Prin inre-gistrare fictiva a unor bunuri si servicii in suma totala de 7.613.371 de lei, firma respectiva, prin intermediul lui N.P. care a coordonat intreaga activitate, a majorat cheltuielile cu suma de 6.139.815 lei si a dedus nelegal TVA in valoare de 1.473.556 de lei. Potrivit Garzii Financiare Salaj, prejudiciul prezumtiv cauzat bugetului de stat este in suma de 2.455.926 de lei.
Garda Financiara intra pe fir
In urma unui control incrucisat desfasurat pe parcursul lunilor martie-iunie 2012 la un operator economic avand sediul social declarat in Zalau, s-a constatat ca acesta a inregistrat in contabilitate facturi fiscale cu achizitii fictive, provenite de la un furnizor cu comportament de societate „tip fantoma”, nefiind sustinute si de fluxuri de numerar, neexistand decontari intre cele doua societati. Potrivit purtatorului de cuvant al Garzii Financiare Salaj, Sorin Breban, in aceeasi perioada firma din Zalau a emis facturi fiscale catre mai multe firme din tara care nu au la baza operatiuni reale, reprezentand livrari de materiale de constructii, anvelope, sau mijloace de transport. Aceste facturi au stat la baza virarii unor importante sume de bani in contul firmei din Zalau, care au fost retrase in numerar imediar fie direct din cont, fie in baza unui card bancar, fara a putea fi justificata destinatia ulterioara a acestor sume, care ajung la 4.195.832 de lei, precizeaza Sorin Breban. Scopul acestor operatiuni a fost sustragerea de la plata impozitelor si taxe-lor datorate statului si introducerea in circuitul bancar al sumelor respective, disi-mularea circulatiei si a destinatarului real al banilor. Prin cercetarea incrucisata realizata de Garda Financiara s-a ajuns si la veriga initiala, reprezentata de firma administrata prin imputernicire de N.P., cel care a initiat toata afacerea.
A incercat sa scape, implicand un cetatean strain
Dupa ce au inceput actiunile de control, N.P. a incercat sa volatilizeze firma, prin cesionarea partilor sociale si dreptului de administrare unui cetatean strain, domiciliat in localitatea Hajdunanas, din Ungaria, care a declansat procedura falimentului. Din nefericire pentru N.P., comisarii Garzii Financiare Salaj au descalcit la timp povestea. „Au fost comise infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani in forma continuata si infractiunea de aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, in acest sens urmand a fi sesizate organele de urmarire penala competente pentru continuarea cercetarilor”, spune Sorin Breban, purtatorul de cuvant al Garzii Financiare Salaj.