Plenul Camerei Deputatilor a adoptat ieri legea uninominalului pur. Potrivit proiectului adoptat, in toamna, ne vom alege parlamentarii pe baza unui scrutin majoritar intr-un singur tur. Concret, candidatul care iese pe primul loc in colegiu castiga mandatul de senator sau deputat, indiferent de procentul obtinut, iar suplimentar, in judetele in care minoritatile au peste 7 la suta reprezentare, acestea vor primi in plus un mandat de parlamentar. De asemenea, pragul electoral de 5 la suta a fost eliminat si a fost adoptata o prevedere potrivit careia delimitarea colegiilor va ramane aceeasi ca in 2008. Deputatii au respins amendamentele PDL privind reducerea numarului de parlamentari la 300, precum si cele ale UDMR. Proiectul USL privind uninominalul pur intr-un singur singur tur de scrutin nu va reduce numarul de parlamentari, ci, dimpotriva, il va mari cu cel putin 10. Majorarea componentei noului legislativ este o consecinta a facilitatii oferite de liderii USL minoritatilor nationale si indeosebi celor de la UDMR. Astfel, este de asteptat ca formatiunea maghiara sa castige cateva locuri de deputat in plus fata de legislatura actuala, in judete precum Timis, Maramures, Arad sau Brasov, iar comunitati etnice precum cea roma sa obtina cateva locuri de parlamentari in judete precum Mures sau Calarasi. Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege. Textul legislativ urmeaza sa fie trimis spre promulgare presedintelui Traian Basescu.
USL a platit o polita PDL-ului
In momentul de fata, primarul, presedintele consiliului judetean si parlamentarii vor fi alesi intr-un singur tur. Candidatii care ies pe primul loc obtin automat mandatul, indiferent de procentul obtinut in alegeri. Deputatul PNL Mirel Talos spune ca, prin schimbarea sistemului de vot, USL a platit o polita mai veche PDL-ului, care a decis ca primarii sa fie alesi intr-un singur tur. „Avantajul noii legi este acela ca nu mai exista situatiile atat de des criticate, cand candidati de pe locurile doi sau trei castigau un mandat. Fiecare colegiu va fi reprezentat de catre castigatori. Sigur ca USL, ca principala forta politica, este avantajata in momentul de fata. PDL a modificat sistemul de alegere a primarilor cand a fost la putere si ii avantajeaza acest lucru, iar USL a echilibrat balanta acum”, a precizat deputatul liberal.
Avantaje pentru UDMR
Noul sistem de vot avantajeaza UDMR in colegiile in care maghiarii sunt majoritari – de exemplu in colegiul Cehu Silvaniei – si in judetele in care comunitatea maghiara este mai mare de 7 la suta. Totusi, maghiarii nu sunt multumiti de legea impusa de USL. „In sistemul uninominalului pur, voturile se pierd si nu-si vor gasi materializarea in Parlament. Daca intr-un colegiu cineva obtine 25 la suta, restul voturilor nu sunt reprezentate in Parlament. Dupa eliminarea pragului electoral vor ajunge in Parlament entitati care n-au absolut nicio legatura una cu alta si va fi extrem de greu sa ajungem la un numitor comun”, ne-a declarat presedintele UDMR Salaj, Seres Denes.
Lucian Bode se teme de o adunatura pestrita
Presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, afirma ca noul sistem reflecta chiar rezultatul votului din 2008 dat la noi in judet, si anume, cel care a castigat alegerile a ajuns in Parlament, insa eliminarea pragului electoral „va privatiza institutia Parlamentului”. „Dupa eliminarea pragului electoral vom avea in Parlament o structura extrem de pestrita, incapabila sa ia decizii majore importante pentru Romania, cum ar fi spre exemplu revizuirea Constitutiei. Totodata, nu trebuie sa omitem faptul ca o minoritate care va reusi sa adune 40 la suta din votul romanilor poate deveni majoritate obtinand peste 60 la suta din mandatele de parlamentar. Astfel, o parte insemnata a celor care s-au prezentat la vot, chiar majoritara, nu va avea reprezentare in Parlament”, a opinat liderul democrat-liberal.
La toamna ne alegem parlamentarii prin vot uninominal pur
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...