Veteranii de razboi din Salaj isi sarbatoresc astazi ziua. Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi – Filiala Salaj, cu sprijinul Institutiei Prefectului Salaj, al Consiliului Judetean Salaj si al Primariei Zalau, organizeaza astazi o serie de manifestari dedicate supravietuitorilor celui de-al doilea razboi mondial. Incepand cu ora 9,30, la Monumentul Eroilor din Cimitirul militar, se desfasoara o ceremonie militara si religioasa in cadrul careia va avea loc inspectia Garzii de Onoare, depunerea jerbelor si coroanelor de flori de catre institutii publice, partide politice si organizatii non-guvernamentale, o slujba de pomenire si defilarea Garzii Militare. Manifestarile se muta la Casa Armatei din Zalau, unde, incepand cu ora 11,00, va avea loc prezentarea unui material privind insemnatatea evenimentului, proiectia unor secvente de film, se vor citi mesaje ale oficialitatilor, se vor inmana decoratii, la final fiind organizat un moment artistic.
Timpul este necrutator cu oamenii si dintre salajenii care au participat la cea de-a doua mare conflagratie militara mondiala au mai ramas in viata astazi doar 212. Leontin Dreptate, unul dintre veteranii de razboi salajeni, spune ca la inceput, cand au pornit asociatia, erau aproximativ de 9.000 de supravietuitori ai razboiului. In total, la nivelul judetului, avem inregistrati aproximativ 1.800 de veterani, vaduve ale veteranilor si urmasi ai acestora.
Pentru contributia adusa pe front, veteranii sunt recompensati de statul roman cu o indemnizatie cuprinsa intre 150 si 450 de lei, in functie de perioada petrecuta pe front. Daca au fost doar participanti, indemnizatia este mai mica, dar militarii care au fost decorati primesc o suma mai mare. Drepturile lor trec la vaduvele veteranilor de razboi daca nu se recasatoresc. Indemnizatia unei vaduve al carui sot a fost decorat este jumatate din suma pe care o primea acesta cand traia, in vreme ce vaduvele cu soti nedecorati primesc toata indemnizatia de care beneficiau sotii lor, pentru ca pensia acestora era semnificativ mai mica. Teofil Dreptate spune ca aceste sume se acorda de catre stat ca recunoastere a contributiei aduse in razboi si este multumit de cat primeste. Ca veteran, spune ca nu se poate plange de situatia de acuma, pentru ca a slujit statul roman si o sa-l respecte si de acum inainte. Are o singura nemultumire. Veteranii, ca dealtfel pensionarii salajeni, beneficiaza de gratuitate pe mijloacele de transport in comun. “Unii transportatori refuza insa sa ne duca cu autobuzul pe traseele lor, chiar daca avem gratuitate”, spune Teofil Dreptate.
Sarbatoare pentru cei care au luptat in razboi
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...