Săptămâna viitoare aflăm cine vor fi noii viceprimari ai municipiului Zalău. În ședința din 4 noiembrie, consilierii locali vor alege, prin vot secret, cei doi viceprimari, precum și viceprimarul care va fi înlocuitorul de drept al primarului.

Potrivit legislației, viceprimarii se aleg prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor
Consiliului Local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali. Sunt declaraţi aleşi candidaţii care au obţinut votul majorităţii absolute. Tot Consiliul Local desemnează, prin hotărâre, care dintre cei doi
viceprimari exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului.

Pentru exercitarea votului secret se folosesc buletine de vot. Redactarea buletinelor de vot trebuie să fie fără echivoc. Pentru exprimarea opţiunii se folosesc, de regulă, cuvintele da sau nu. Abţinerile se numără la voturile împotrivă.

Tot în ședința din 4 noiembrie, se va supune la vot organizarea Comisiilor de specialitate ale Consiliului local al municipiului Zalău. Pot fi membri ai comisiilor de specialitate numai consilierii locali, iar numărul membrilor unei comisii de specialitate este întotdeauna impar.
Numărul locurilor ce revine fiecărui grup de consilieri sau consilierilor independenţi în fiecare comisie de specialitate se stabileşte de către Consiliul Local, cu respectarea configuraţiei politice de la ultimele alegeri locale.
Nominalizarea membrilor fiecărei comisii se face de fiecare grup de consilieri, iar a consilierilor independenţi de către Consiliul Local, avându-se în vedere, de regulă, opţiunea acestora, pregătirea lor profesională şi domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. In funcţie de numărul membrilor Consiliului, un consilier poate face parte din cel puţin o comisie şi din cel mult trei comisii, dintre care una este comisia de bază.
La nivelul Consiliului Local Zalău sunt organizate 5 comisii pe domenii de specialitate: Comisia de studii, prognoze economico sociale, buget, finanţe – 5 membri, Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, fond funciar, servicii publice, protecţia mediului, administrarea domeniului
public şi privat al municipiului Zalău, turism – 5 membri, Comisia pentru administraţie publică locală, juridică, de disciplină şi relaţii cu cetăţenii – 3 membri, Comisia pentru sănătate, cultură, învăţământ, muncă, protecţie socială şi sport – 5 membri, Comisia pentru drepturile omului, culte, probleme ale minorităţilor, ordine publică – 3 membri.

Comisiile de specialitate analizează proiectele de hotărâri ale Consiliului Local din domeniul lor de
activitate și întocmesc avize (favorabile sau nefavorabile) asupra proiectelor de hotărâri şi asupra problemelor analizate, pe care le prezintă Consiliului Local.

Imediat după constituirea comisiilor de specialitate cu votul deschis al majorităţii absolute a consilierilor locali ce o compun, se alege preşedintele si secretarul fiecărei comisii.