Inițiativa USR destinată să susțină tinerii români aflați la început de drum pe piața muncii a fost respinsă la vot de senatori. Propunerea legislativă depusă de deputatul USR Alin Apostol prevedea scutirea de taxe pe veniturile din salarii și cele asimilate salariilor, precum și a contribuțiilor aferente, timp de 24 de luni, pentru tinerii care obțin venituri pentru prima dată, în limita salariului minim brut.
De asemenea, inițiativa legislativă USR mai propunea scutirea de la plata impozitului pe venit pentru elevii, ucenicii și studenții care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor, precum și scutirea de la plata contribuțiilor de sănătate și reducerea contribuțiilor sociale pentru elevii, ucenicii și studenții care obțin venituri în regim de lucru cu normă parțială.
Potrivit inițiatorului proiectului, măsura ar contribui și la reducerea ratei șomajului în rândul tinerilor, care a ajuns la 20,5%. “Peste 18.000 de tineri pleacă anual din România, într-un ritm din ce în ce mai accelerat. Mai mult de jumătate dintre aceștia pleacă din motive economice. Inițiativa poate avea un impact major și pentru a scoate la suprafață contractele la negru. România are peste 1,2 milioane de salariați la negru, iar majoritatea sunt tineri și foarte tineri”, spune Alin Apostol.
USR susține că cei care au votat împotriva inițiativei sunt senatorii PSD și PNL și acuză cele două partide de ipocrizie. “Un vot surprinzător, din moment ce în spațiul public președinții celor două partide, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, pretind că sprijină tinerii și vor reducerea taxelor pe muncă”, adaugă inițiatorul.
USR a mai depus în Parlament o inițiativă legislativă care prevede eliminarea treptată a taxelor pe salariul minim pentru toți angajații din România. Inițiativa, depusă în data de 15 septembrie 2022, este ținută la sertar, acuză reprezentanții formațiunii politice.
„România ocupă locul 5 în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata șomajului în rândul tinerilor, iar refuzul de a sprijini inițiativa legislativă USR arată o lipsă de viziune și de solidaritate cu generația viitoare. Proiectul de lege avea în vedere nu doar sprijinirea tinerilor la început de drum, ci și stimularea economiei românești prin creșterea ratei de ocupare în rândul tinerilor. Prin facilitarea accesului la locuri de muncă, aceștia ar fi devenit contribuabili activi în economie, sprijinind astfel dezvoltarea pe termen lung a societății. Azi puteți vota să-i ajutați cu adevărat pe tineri”, spune senatoarea USR Adina Săniuță.
Împotriva inițiativei USR care ar fi diminuat povara fiscală pentru tinerii care intră pentru prima dată pe piața muncii au votat 63 de senatori, 2 s-au abținut și 24 au votat pentru. Senatul este prima cameră sesizată. USR spune că va continua să lupte la Camera Deputaților pentru adoptarea unor măsuri care să sprijine tinerii și să încurajeze angajatorii să ofere locuri de muncă atractive.