Noul format al competițiilor Europene deja nu mai este o noutate pentru fani, toată lumea începe încetișor să se adapteze la calendarul și regulile introduse de UEFA pentru sezonul 2024/25. 

UEFA Europa League, despre care vom discuta în acest articol, deja constă în două etape: etapa de ligă și etapa play-off. FCSB, unica echipă participantă din România, va juca opt meciuri, patru acasă și patru în deplasare, pentru a-și determina clasamentul final în liga de 36 de echipe și soarta în eventualul play-off. 

Cu noul format al Ligii Europa, popularitatea turneului cu siguranță nu va scădea, ba chiar ar putea crește. Dacă aruncați o privire pe Legalbet ponturi sau pe sfaturile de pariuri de la alte resurse de încredere, veți observa că numărul de ponturi pentru meciurile din Liga Europa nu se lasă mai prejos și uneori chiar depășește numărul de ponturi pentru Liga Campionilor.

Totuși, având în vedere noul format, evaluarea aspectului motivațional al echipelor în anumite etape ale turneului va trebui făcută puțin diferit. Și, ceea ce este mai important, este esențial să se înțeleagă potențialele avantaje și dezavantaje pentru echipele românești.

Mai multe meciuri 

Un lucru care uneori nu este destul de accentuat e faptul că turneul va avea deja 36 de participanți și nu 32. Mai memorabil este sistemul de distribuire a meciurilor, unde fiecare echipă își află doi oponenți din toate cele patru urne. Ca rezultat, FCSB va avea de jucat opt meciuri în faza ligii 2024/25 UEFA Europa League, cu ultimile meciuri planificate pentru 30 ianuarie. Anume acest factor va fi cel mai important.

Pe de o parte, mai multe meciuri înseamnă mai mult efort necesar pentru orice echipă de a demonstra un nivel de joc constant și sustenabil pe toată perioada turneului. Echipele din ligile de top pot avea un avantaj la acest capitol, având loturi de jucători extinse, unde rezervele sunt adesea la un nivel asemănător de pregătire și abilități. 

Totodată, echipele din ligile mai puțin importante au mai multe șanse de a-și roti jucătorii în meciurile interne și a aborda astfel adversarii cu un bagaj mai mic de oboseală și stres. 

Și pe de altă parte, noul format asigură că echipele românești vor beneficia de câteva meciuri, în care ei sunt vizați ca favoriți sau cel puțin ca având șanse egale. Deși aici mult poate depinde de tragerea la sorți, dar cel puțin patru puncte per sezon ar trebui să fie garantate.

Șanse mai mari de a ajunge în primăvara Europeană

Pe plan sportiv, echipele românești și respectiv, FCSB în acest caz, vor avea șanse sporite de a ajunge în primăvara Europeană, adică în fazele play-off. Pentru te califica în optimile de finală, este necesar să te clasezi pe primele opt poziții în faza ligii. Cu tot respectul pentru echipele autohtone, cele opt locuri vor fi mai degrabă ocupate de giganți precum Manchester United, Tottenham Hotspur, Athletic Bilbao, Porto și alții din ligile de top.

Totuși, FCSB are o șansă reală de a se clasa între locurile 9 și 24, ce permite să avansezi în prima rundă de play-off. În această rundă, echipele de pe pozițiile 9-24 se vor bate între ele pentru șansa de a avansa în optimile de finală, cu învingătorii din faza ligii fiind scutiți de această etapă.

Și după o primă rundă de play-off, cine știe cum se întoarce norocul și se deschide o cale pentru cei de la FCSB de a ajunge la o etapă mai avansată?

Mai mulți bani

Două meciuri în plus față de sezoanele UEFA Europa League precedente înseamnă un venit mai bun. În primul rând pentru că unul din aceste meciuri va fi disputat acasă, și sumele încasate pe bilete rămân clubului.

Mai mult ca atât, redistribuirea veniturilor după sistemul de difuzare al meciurilor mărește suma totală de bani care pot veni în conturile FCSB în acest caz. Și, sigur, tragerea la sorți poate amplifica aceste efecte. 

Meciuri cu echipe precum Rangers, Olympiacos și, desigur, Manchester United acasă va aduce un venit crescut pentru Roș-Albaștrii. Aceste partide vor fi mai vizionate la TV, dar și prețurile la bilete vor fi astronomice când Bruno Fernandes și compania ajung să joace la București.

Și dacă ținem cont aici și de potențialele venituri din play-off, devine clar că echipele române vor primi bani de la UEFA ca niciodată până acum. În caz de o evoluție decentă, desigur.