Senatul a adoptat tacit o iniţiativă legislativă care prevede ca asistenţa medicală acordată in cazuri de intoxicaţie etilică acută să se suportă in proporţie de 30 la sută de către asigurat. Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sănătăţii, iniţiată de deputaţii Tudor Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu, propune ca in cazul in care persoana asistată medical pentru intoxicaţie etilică nu achită cheltuiala aceasta să fie obligată să efectueze 50 de ore de muncă in folosul comunităţii.
„Tratarea cazurilor de etilism acut in urma intoxicaţiilor cu alcool implică costuri ridicate pentru unităţile sanitare şi nu este firesc ca aceste costuri să fie suportate in intregime din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, atat timp cat pacienţii consumă alcool şi repetata se prezintă la unităţile sanitare pentru asistenţa medicală care in prezent este gratuită pentru aceştia”, susţin iniţiatorii in expunerea de motive.
Propunerea legislativă primise raport negativ din partea Comisiei pentru sănătate a Senatului.
Membrii acestei comisii au argumentat că proiectul se referă in mod generic la cazurile de intoxicaţie etilică, extinzandu-se obiectul reglementării şi la cazurile de intoxicaţie etilică involuntară, care nu presupun culpa persoanei in cauză.
Comisia a apreciat că astfel se instituie un regim inechitabil in raport cu alte categorii de pacienţi care consumă in mod voluntar substanţe cu efecte dăunătoare grave asupra sănătăţii şi al căror tratament medical necesită cheltuieli substanţiale suportate din bugetul FNUASS sau de la bugetul de stat.
Iniţiativa ligislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.