Supliment dedicat semicentenarului Școlii Populare de Arte și Meserii
A apărut un nou supliment al revistei „Caiete Silvane”, dedicat semicentenarului Școlii Populare de Arte și Meserii. De 50 de ani încoace, instituția valorifică și transmite valorile artistice și morale ale comunității locale, precum și a patrimoniului cultural național și universal.
„Școala Populară de Arte și Meserii – 50 de ani de creativitate, pasiune și tradiție! Cinci decenii reprezintă o tradiție consolidată în ceea ce privește studiul artei, o tradiție consfințită de toate generațiile de profesori, instructori și cursanți care au trecut pragul Școlii Populare de Arte și Meserii și care au îmbogățit, prin talentul și pasiunea lor, viața culturală a comunității noastre. Acest moment aniversar este un prilej de bucurie și unul de recunoștință față de toți cei care au contribuit la evoluția acestei importante instituții de cultură din județul Sălaj. Nu este nimic mai nobil decât a sădi în sufletul și mintea tinerei generații iubirea pentru artă, pentru frumos, pentru tradițiile păstrate din moși-strămoși. La mulți ani, Școala Populară de Arte și Meserii! Mult succes în continuare în misiunea de a inspira și a cultiva talentul viitoarelor generații de artiști!”, spune Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.
Școala Populară de Artă Zalău s-a înființat la data de 1 septembrie 1974, ca instituție de cultură cu profil de învățământ artistic, în subordinea Comitetului de Cultură și Educație Socialistă a Județului Sălaj, ulterior în subordinea Consiliului Județean Sălaj.
Din 1 octombrie 2010, Școala Populară de Arte și Meserii este secție a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.
Principalul obiectiv al școlii este pregătirea și îndrumarea viitorilor artiști, care să preia ștafeta tradițiilor culturale, a datinilor și obiceiurilor locale și nu numai, precum și păstrarea prin programe de școlarizare a specificului zonal și a cerințelor populației pe care o deservește prin organizarea unor cursuri de muzică, pictură, dans, țesut sau design vestimentar.
„Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj sărbătorește 50 de ani de existenţă a Şcolii Populare de Arte şi Meserii, o şcoală care, în ciuda vremurilor şi a regimurilor, şi-a dovedit pe deplin utilitatea. O să sprijinim în continuare acest demers educaţional, fiind convinşi că mulţi sălăjeni au nevoie de forme alternative de petrecere a timpului liber, de educaţie muzicală şi plastică. La mulţi ani tuturor profesorilor şi cursanţilor! La mulţi ani, Şcoala Populară de Arte şi Meserii, cea mai frumoasă școală din Sălaj!”, este mesajul transmis de Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.
„Școala Populară de Arte și Meserii a fost primul meu loc de muncă și de aici m-am și pensionat. Pentru mine, Școala a fost, este și va rămâne mereu a doua casă. Am activat peste 40 de ani la Școala Populară de Arte și Meserii. Este locul de care se leagă cariera mea de profesor de instrumente de suflat şi căruia îi datorez cinstire şi recunoştinţă.”, mărturisește Grigore Grigoruț, cel mai longeviv profesor al Școlii Populare de Arte și Meserii Zalău.
„Școala Populară de Arte și Meserii este o parte din viața mea, locul în care am investit timp și pasiune, alături de colegii mei, pentru acești copilași.”, spune Sergiu Chirilă, reprezentant al tinerei generații de profesori de la Școala Populară de Arte și Meserii Zalău.
Suplimentul „Şcoala Populară de Arte şi Meserii Zalău – 50 de ani!” poate fi citit pe site-ul revistei „Caiete Silvane”, iar ediția tipărită va fi distribuită în cadrul Zilelor Școlii Populare de Arte și Meserii, în perioada 22-24 octombrie.