Pe tot parcursul lunii octombrie, în sala Clio High Tech de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău aveți ocazia să admirați expoziția temporară „Spăcele. De la cusăturile vechi la cele noi”. Temele centrale ale expoziției sunt conservarea textilelor vechi și tehnicile de cusut tradiționale care au fost păstrate, moștenite și redescoperite în ultimele decenii.

“Vă invităm să descoperiți frumusețea și migala cusăturilor tradiționale reinterpretate, un adevărat dialog între trecut și prezent, între meșteșugul străvechi și creativitatea contemporană. Nu ratați această incursiune vizuală prin arta cusăturilor de altădată, redescoperită cu pasiune!”, este mesajul transmis de organizatori.

Expoziția reunește spăcele din colecția MarinArt, alături de replici realizate cu măiestrie de cusătoresele din comunitatea „Habă la Jibou”, oferind publicului o oportunitate unică de a explora continuitatea și inovația în arta cusutului tradițional.

Colecția MarinArt își are rădăcinile în zestrea de familie a Floarei Fițiu, transmisă de-a lungul generațiilor către fiica sa, Maria, și nepoata, Patricia Marina Toma. Această colecție include costume tradiționale din localitatea Marin și satele învecinate, dar și din alte zone etnografice precum Valea Barcăului și Sub Meseș, devenind una dintre cele mai reprezentative colecții de port popular din regiune.

Comunitatea „Habă la Jibou”, fondată în 2016 la inițiativa Vioricăi Marian și a lui Mihai Petriș, directorul Casei Orășenești de Cultură Jibou, este formată din femei pasionate de cusut din diverse generații și profesii. În cei șapte ani de activitate, membrele comunității au cusut peste 150 de cămăși tradiționale, acoperind o diversitate de stiluri și tehnici din multe zone etnografice ale României.

Printre membrele comunității care au contribuit la această expoziție se numără: Viorica Marian, Anamaria Ielciu, Frăguța Camelia Nechita, Irina Teglaș, Maria Opriș, Mariana Nemeș, Valeria Prodan, Simona Big, Amelia Ciurte  și Diana Perneș. De asemenea, se alătură expoziției doamna Lina Niste, cusătoreasă cunoscută din Sălaj.

“Costumul popular constitue unul dintre elementele de bază ale culturii materiale a unui popor. Evoluţia sa de-a lungul vremii a fost strâns legată în primul rând de dezvoltarea ocupaţiilor purtătorilor săi şi a modului lor de viaţă. Alături de ocupaţii, tradiţiile fiecărui grup de populaţie au imprimat în decursul vremii costumului popular din zona respectivă note distincte. În ansamblul său, costumul popular nu trebuie privit numai ca un element de cultură materială, el reflectă atât preocuparea ţăranului de a-şi satisface necesităţile materiale, cât şi preocupările de natură spirituală. Din punctul de vedere al multor specialişti etnografi, portul autentic românesc a dispărut încă de la începutul secolului XX. La 1900 nu se mai poate vorbi decât în zone restrânse şi izolate de port popular autentic aşa cum se purta în trecut. Ceea ce a urmat a fost o păstrare sau preluare a unor forme şi motive autentice mixate cu influenţe orăşeneşti şi de altă natură, rezultând un costum popular mai modern. Costumul popular autentic a fost modificat, renunţându-se treptat la multe elemente autentice. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea începe procesul de disoluţie a portului tradiţional. Se renunţă la unele piese în favoarea unor piese de factură orăşenească, produse de fabrică. Acest proces continuă după 1900, când costumul popular femeiesc adoptă piese de împrumut şi se accentuează tot mai mult tendinţa de renunţare aproape completă a unor elemente tradiţionale. Modelele arhaice, de protecţie magică, folosite de veacuri, dispar, apărând modele noi”, aflăm de la specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Instituția deține în patrimoniul său peste 500 de cămăși din toate zonele sălăjene.