600.000 de absente in sase luni
Cei mai mari chiulangii sunt elevii de liceu, care au absentat de aproape doua ori mai mult decat elevii de gimnaziu, reiese din statistica facuta publica de Inspectoratul Scolar. O statistica ingri-joratoare, care arata ca elevii din Salaj au acumulat peste 600.000 de absente in sase luni de scoala. Rezulta ca, in medie, un elev are patru absente intr-o luna. Si mai grav este insa ca, de la inceputul anului scolar 281 de elevi salajeni au re-nuntat de tot sa mai mearga la scoala.
Elevii salajeni din clasele I-XIII au inregistrat in total 602.022 de absente, in sase luni ale anului scolar 2011-2012. Numarul absentelor din fiecare luna difera, insa, in functie de numarul zilelor in care s-au organizat cursuri, astfel ca in lunile septembrie, decembrie si ianuarie, elevii salajeni au inregistrat mai putine absente decat in lunile cu 21-22 de zile de scolarizare. Totusi, si in lunile „scurte” de scoala rata absenteismului a ramas aproximativ aceeasi, la aproximativ 0,179 absente efectuate de un elev intr-o zi. Ceea ce inseamna ca un elev are patru absente intr-o luna. Situatia statistica a absentelor pe primele sase luni – din semestrul I si semestru II – partial – ale anului scolar in curs a fost prezentata ieri de reprezentantii Inspectoratului Scolar Jude-tean (ISJ) Salaj, in cadrul unei conferinte de presa, situatie din care rezulta doua fenomene – Salajul se confrunta cu abandonul scolar si absenteismul. Amintim ca, potrivit noii metodologii aprobate la inceputul anului scolar 2011-2012, unitatile scolare sunt obligate sa intocmeasca lunar o situatie a absentelor inregistrate de elevi, pe care sa o transmita Inspectoratului Scolar Judetean si, totodata, sa ia masuri in privinta reducerii absenteismului.
Cei mai mari chiulangii sunt liceenii care au absentat numai in primul semestru de scoala de la 221.575 de ore, din care absente nemotivate sunt 78.385 de absente. In acelasi timp, elevii de gimnaziu au absentat de la 117.797 de ore, din care sunt nemotivate 70.120 de absente. Medicii de familie si medicii scolari spun ca daca ar fi fost de vina bolile pentru absentele inregistrate de elevi, atunci toate absentele inregistrate ar fi fost motivate.
Aproape 300 de copii s-au lasat de scoala
Inspectorul scolar Florin Morar a intocmit cateva tabele in care se regasesc atat numarul elevilor, cat si numarul absentelor inregistrate in fiecare luna de scoala. Astfel, daca in luna septembrie 2011 erau inmatriculati in clasele I-XIII 30.930 de elevi, in luna februarie 2012 mai erau inmatriculati doar 30.649 de elevi in invatamantul salajean. Asadar, 281 de copii s-au lasat de scoala. Reprezentantii Inspectoratului Scolar sunt de parere ca si numarul absentelor nemotivate a fost influentat de abandonul scolar pentru ca, la inceputul anului scolar, acesti elevi erau inmatriculati dar nu s-au prezentat nici macar o ora la scoala. Astfel, au fost pusi absenti pana in momentul exmatricularii din unitatea de invatamant, mai exact la sfarsitul semestrului I. Acest fenomen se observa si din numarul mare al absentelor inregistrate de elevii de clasa a V-a si de cei de clasa a IX-a. Daca la clasa a V-a la finele primului semestru de scoala s-au inregistrat 30.581 de absente, la clasa a VI-a s-au inregistrat doar 23.732 de absente, diferenta reprezentand in mare parte absente ale copiilor care au abandonat scoala dupa primele patru clase. O diferenta semnificativa a numarului de absente exista si intre clasele a IX-a si a X-a. La finalul primului semestru, bobocii au inregistrat 56.802 absente, in timp ce elevii de clasa a X-a au inregistrat doar 54.419 absente. Explicatia re-prezentantilor invatamantului salajean a fost aceeasi – multi elevi au fost inscrisi in clasa a IX-a, insa nu au frecventat scoala, fiind exmatriculati la finalul semestrului.