Peste exact o saptamana, in perioada 2-6 aprilie, toti elevii salajeni vor merge la scoala fara a mai fi stresati ca vor fi ascultati sau ca vor da teste, deoarece, potrivit noii Legi a Educatiei, elevii vor avea parte de o saptamana de „Scoala Altfel”. In cele cinci zile „fara tocit si fara note”, elevii vor participa la diverse activitati creative, ofertante si placute pe care le-au stabilit impreuna cu profesorii si comitetele de parinti, dar la care prezenta este obligatorie. Printre activitatile cele mai des intalnite in orarul saptamanii viitoare al tuturor unitatilor de invatamant se regasesc vizitele la Gradina Botanica din Jibou – devenita obiectiv turistic al Salajului – Muzeul Judetean de Istorie si Arta, Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, precum si actiunile de ecologizare sau activitatile tehnologice. Participarea la aceste excursii este obligatorie pentru toti elevii, ceea ce presupune ca aceasta saptamana de „Scoala Altfel” sa scoata ceva bani din buzunarele parintilor. Astfel, elevii dintr-o clasa de a VI-a a Liceului cu Program Sportiv „Avram Iancu” din Zalau au platit deja excursiile ce vor fi organizate saptamana viitoare si nu putin – cate 30 de lei de elev pentru vizita la muzeul din Baia Mare, la care se adauga banii de buzunar si pachetelul pentru ziua respectiva. Cum excursia nu este singura activitate pentru care sunt necesari banii, cheltuiala parintilor va ajunge in jurul sumei de 100 de lei. Dar, „daca trebuie, platim; indiferent cat costa”, spune un parinte grijului cu educatia odraslei sale.
Parcuri „rezervate” pentru scoli
Voluntariatul sau ecologizarea au devenit in ultima vreme adevarate fenomene prin care se incearca dezvoltarea simtului practic al elevilor, astfel ca saptamana de „Scoala Altfel” este un bun prilej pentru desfasurarea acestor tipuri de actiuni. Administratiile locale s-au alaturat unitatilor de invatamant si au „rezervat” diverse locatii pe care elevii le vor curata de peturi si gunoaie, invatand in acest mod sa aiba mai mare grija de mediul inconjurator. In zonele rurale, actiunile de ecologizare ale elevilor vor avea loc pe malurile raurilor sau vailor, iar in municipiu Primaria a rezervat la propriu portiuni din parcuri ce vor fi curatate si infrumusetate de elevi. Potrivit unor surse din cadrul Primarie Zalau, in parcul Padure Bradet elevii vor zugravi cu var copacii si vor colecta gunoaiele aruncate de trecatori.
Pentru alti elevi, sap-tamana viitoare va fi o saptamana de sport. Pentru impatimitii intrecerilor sportive unitatile de invatamant organizeaza mini-campionate de fotbal, volei sau handbal.
Toti elevii, insa, vor raspunde „prezent” pentru ca fuga de la activitatile nonformale ii poate costa o nota mica la purtare. De asemenea, si profesorii trebuie sa fie prezenti la activitati, deoarece ei sunt remunerati pe tot parcursul saptamanii de „Scoala Altfel”.
Excursiile si ecologizarea – actiuni preferate de elevi la „Scoala Altfel”
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...