La finalul investitiei, cladirea va intra intr-un circuit al monumentelor istorice din oras. S-a incercat obtinerea de fonduri europene dar nu s-a putut. Pana la urma a fost gasit sprijin la Ministerul Culturii.
Printr-o adresa inregistrata la Institutul National al Patrimoniului, Primaria Municipiului Zalau a solicitat sprijin financiar din bugetul Ministerului Culturii si Patrimoniului National in vederea realizarii lucrarilor de reabilitare a cladirii care adaposteste institutia publica. Solicitarea a fost inregistrata, urmand ca pe viitor, in limita fondurilor disponibile, Ministerul Culturii sa aloce banii necesari restaurarii acestei cladiri monument istoric. Valoare totala estimata a proiectului este de aproximativ sapte milioane de lei, iar la finalul investitiei cladirea va intra intr-un circuit al monumentelor istorice din oras, potrivit primarului Radu Capilnasiu. „Vorbim de o cladire de patrimoniu, deosebita, care face parte din centrul vechi si pune acea amprenta pe zona centrala a orasului. Odata cu restaurarea cladirii, avem in vedere punerea ei in evidenta prin introducerea intr-un circuit al monumentelor istorice din oras”, explica primarul Capilnasiu. Edilul mai spune ca s-a incercat obtinerea de fonduri europene pentru reabilitarea cladirii, „dar nu s-a putut”. „Pana la urma, cu ajutorul Directiei judetene de Cultura, a doamnei director Cocis, am gasit sprijin la Ministerul Culturii si cladirea va fi reabilitata in doi – trei ani dupa ce vor fi alocate fondurile necesare. In acest proiect discutam, de exemplu, despre consolidarea unor parti cladirii, pentru ca in sala Avram Iancu se observa deja fisuri in pereti”, a declarat primarul Zalaului.
Prin expertiza tehnica, specialistii recomanda urmatoarele solutii pentru reabilitarea cladirii Primariei Municipiului Zalau: schimbarea hidroizolatiilor si termoizolatiilor la fundatii, pardoseli si tavan, restaurarea finisajelor interioare, a componentelor de arhitectura interioara care personalizeaza monumentul, precum si a componentelor de arhitectura exterioara. Tot prin aceasta investitie vor fi restaurate accesele principale, inclusiv trotuarul de protectie si treptele din mozaic, dar si acoperisul cladirii si tamplaria exterioara. De asemenea, curtea interioara a imobilului va fi reabilitata, ceea ce presupune reparerea pavajelor, „cu rectificarea pantelor si dirijarea apelor pluviale la canalizare”. Valorea proiectului este de 7,3 milioane de lei. Facand o comparatie cu un alt proiect al Primariei Zalau, constructia halei agro-alimentare costa municipalitatea 9 milioane de lei.
Istoricul cladirii
Cladirea care adaposteste astazi Consiliul Local si primaria Municipiului Zalau a fost finalizata in anul 1889 si adapostea Prefectura, Tribunalul, Judecatoria, Procuratura judetului Salaj, dar si o inchisoare. Imobilul este tipic pentru epoca sa, iar la constructia lui arhitectii au adoptat solutii simple si functionale, decoratiuni medievale imbinate cu elemente arhitecturale novatoare. „Toate detaliile sunt perfect armonizate si fac ca aceasta cladire sa fie reprezentativa pentru municipiu si o mandrie pentru locuitorii ei”, se arata intr-o prezentare a cladirii Primariei Zalau.