Pompierii au intervenit pentru stingerea a 43 de incendii in doar 72 de ore, flacari
ce au mistuit zeci de hectare de padure, livezi si cabane.
Un prim bilant al pagubelor produse de incendiile de vegetatie uscata, intocmit de reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Porolissum”, arata ca Salajul, de la inceputul anului, a saracit cu 55 de hectare de padure, aproximativ 2.500 de pomi fructiferi, cateva hectare de vita de vie, o plantatie de puieti de salcam si plante ornamentale, cabane si stupi de albine. Pentru producerea acestor pagube singurii vinovati, spun autoritatile, sunt oamenii care, in incercarea de a curata terenurile agricole, au scapat de sub control flacarile, pro-ducand astfel importante pagube materiale. Potrivit purtatorului de cuvant al ISU „Porolissum”, Lucian Jacodi, o mare parte a arderilor necontrolate au avut loc in mediul rural. Printre localitatile in care pompierii au fost solicitati sa intervina cel mai frecvent pentru stingerea incendiilor de vegetatie se regasesc Plopis, Nus-falau, Bobota, Maieriste, Babeni, imprejurimile orasului |imleu Silvaniei, precum si pe anumite terenuri din imprejurimile Zalaului.
Dupa cum relatam si in editia de ieri a cotidianului Graiul Salajului, in acest sfarsit de saptamana, pompierii au fost solicitati sa stinga peste zece incendii produse numai de sambata pana duminica dimineata, insa, pe parcursul zilei de duminica, in Salaj au mai fost provocate alte cateva zeci de arderi necontrolate. Lucian Jacodi spune ca, in doar 72 de ore, au fost inregistrate un numar de 43 de arderi necontrolate, care au provocat importante distrugeri materiale, cele mai dificile interventii ale pompierilor fiind inregistrate in localitatile Plopis, Nusfalau, Dolu si pe dealul Magura de langa |imleul Silvaniei. Potrivit aceleasi surse, de la inceputul anului, pompierii au fost solicitati de 67 de ori sa intervina pentru stingerea incendiilor de vegetatie uscata scapate de sub control. Mai bine de jumatate dintre interventii s-au efectuat in acest week-end.
Din cei 67 de vinovati pentru producerea incendiilor de vegetatie uscata, pana in prezent au fost sanctionati cu amenzi doar zece incendiatori. Reprezentantii ISU „Porolissum” au aplicat amenzi contraventionale intre 1.000 si 2.500 de lei mai multor salajeni pentru ca „nu au respectat masurile de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, mai precis pentru ca nu au fost luate masuri pentru limitarea focului la vecinatati”, a precizat purtatorul de cuvant al ISU Salaj. Conform protocolului incheiat la nivel national, ISU, Garda de Mediu si APIA vor efectua controale pe parcursul acestor zile in localitatile si in zonele predispuse la incendii, in special in localitatile enumerate anterior. Cu sprijinul APIA, reprezentantii ISU vor identifica proprietarii terenurilor de la care s-au extins incendiile si ii vor amenda?