35 la suta din scolarii evaluati de specialistii Fundatiei „Acasa” sufera de o deformare a coloanei vertebrale.

Primaria Zalau si Fundatia Acasa au initiat Programul „Centrul de Recuperare pentru Copii”, care se adreseaza copiilor din municipiu cu deformari ale coloanei vertebrale si este finantat de catre Consiliul Local al Municipiului. „Am hotarat sa sprijinim acest program dupa o serie de intalniri cu reprezentantii Fundatiei Acasa, convinsi fiind de faptul ca evaluarile medicale si terapia pentru tratarea afectiunilor de care sufera copiii sunt absolut necesare pentru copiii din municipiu. Astfel, din bugetul local vom asigura, in fiecare luna, suma de 5.860 de lei, pentru programe de terapie oferite de specialistii Fundatiei Acasa. Aceasta suma acopera terapia pentru 20 de copii – zilnic, dar, dat fiind numarul mare al cazurilor depistate, ne propunem ca pe viitor sa suplimentam bugetul acestui program”, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, primarul Radu Capilnasiu. Proiectul a pornit de la nevoia solutionarii unei probleme pe care o intalnim, din nefericire, tot mai des – limitarea accesabilitatii la serviciile medicale de recuperare pentru copiii cu probleme psiho-motorii, osteo articulare sau tulburari de statica verteberala.
Incepand din luna februarie, specialistii Fundatiei Acasa au inceput evaluarile in scolile din municipiu, iar rezultatele sunt ingri-joratoare. „Astfel, din 198 de copii consultati deja, elevi din clasele a VIII-a de la scolile Simion Barnutiu si Gheorghe Lazar, 72 au fost depistati cu cifo-scolioze, adica nu mai putin de 35 la suta. Tocmai de aceea, pentru a asigura, in primul rand, preventia in aparitia acestor afectiuni vom continua evaluarile, pe tot parcursul anului, si in celelalte scoli din municipiu. Imi manifest increderea ca in derularea acestui proiect vom beneficia de sprijinul Inspectoratului |colar Judetean si al medicilor de familie si chiar o colaborare cu profesorii de educatie fizica”, a completat Radu Capilnasiu. Evaluarile au inceput cu elevii claselor a VIII-a si vor continua cu cei de clasa a IV-a, in cadrul examenelor de bilant sustinute la cabinetele scolare.

Compartiment dedicat recuperarii copiilor la „Acasa”
„Perspectiva unei sanatati precare a comunitatii locale care pune in pericol insasi dezvoltarea durabila ne face sa venim cu prezenta propunere de colaborare si suportul in initierea unui program la nivelul Municipiului Zalau, al carui scop sa fie identificarea si tratamentul copiilor cu aceste categorii de afectiuni”, precizeaza Leontin Babtan, managerul Centrului Acasa. Potrivit acestuia, principalele tinte ale procesului terapeutic de recuperare medicala administrate prin Fundatia Acasa Zalau, pentru copiii din municipiu, vizeaza direct un proces al carui scop declarat este de a impiedica transformarea unei incapacitati in handicap, cu influenta directa asupra formei si structurii corpului uman, echilibrarea functiilor fiecarui organ, determinante pentru starea de sinergie si de solidaritate functionala a organismului fiecarui copil, iar pe de alta parte asupra starii de sanatate generala a comunitatii locale. De asemenea, in aprilie va fi demarata investitia pentru construirea la centrul Acasa a unui compartiment dedicat recuperarii copiilor.
Terapie gratuita la „Acasa”
Potrivit lui Leontin Babtan, manager general al Fundatiei Acasa, evaluarea copiilor se va face in fiecare scoala din municipiu, conform unui program stabilit cu directorii institutiilor de invatamant, iar parintii elevilor, care vor fi diagnosticati cu deficit motor, vor primi o scrisoare in care vor fi prezentate problemele care s-au evidentiat la evaluare si, totodata, recomandarea de a se adresa unui medic specialist pentru finalizarea diagnosticarii si stabilirea programului de terapie. Serviciile de terapie in ambulator vor fi oferite gratuit de catre Fundatia „Acasa” Zalau, strada Gheorghe Doja, nr. 161, iar accesarea serviciilor se face in baza unei cereri scrise formulate de parinti catre Fundatia „Acasa”. Ordinea intrarii in programul de terapie se va face conform criteriului „primul venit, primul servit”, in limita bugetului alocat. Cererile suplimentare vor fi trecute pe o lista de asteptare.
20 la suta din cazuri beneficiaza tardiv de tratament

Tot mai frecvent, medicul pediatru, medicul de familie, precum si ortopedul sunt pusi in situatia de a examina un copil cu deformare a coloanei vertebrale. Statisticile arata ca tara noastra este pe primele locuri in lume in ceea ce priveste frecventa scoliozelor grave, care necesita corectia chirurgicala. Una dintre explicatii ar fi ca scoliozele nu sunt diagnosticate si tratate corect, spune coordonatorul programului, medicul Rotaru Ioana – director medical al Centrului de Recuperare, Tratament si Ingrijire Zalau. „Cifoscoliozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan frontal sau sagital. In evidenta Centrului Acasa se gasesc 197 de cazuri cu domiciliul in Municipiul Zalau, din care 96 de cazuri noi depistate in primele sase luni ale anului 2011. Peste 20 la suta din cazurile nou diagnosticate sunt luate in tratament tardiv, dupa o perioada de evolutie de 2-4 ani, cand ezultatele terapeutice favorabile sunt minime; doua din cazurile nou diagnosticate au indicatie chirurgicala”, a declarat coordonatorul proiectului.