Sute de salajeni au participat ieri la spectacole dedicate zilei de 15 martie.
Ungurii au sarbatorit ieri Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, o sarbatoare prin care se celebreaza inceputul Revolutiei de la 1848. Data de 15 martie este folosita, in ultimii ani, pentru promovarea unor adevarate batalii nationaliste, mai ales in zonele istorice locuite cu preponderenta de maghiari. Din fericire, in Salaj nu au existat pana acum neintelegeri etnice si nici manifestari nationaliste – nici din partea maghiarilor si nici din partea nationalistilor romani.
Spectacole si flori pentru revolutionarii maghiari
In Salaj, maghiarii au organizat ieri manifestari in toate localitatile unde exista comunitati consistente, fie ca e vorba de comune, fie ca e vorba de orase. La Crasna, maghiarii au participat la un moment artistic organizat in sala festiva a Liceului Cserey-Goga, pentru ca este in reabilitare caminul cultural. Dupa spectacol, participantii au mers in Gradina Bisericii Reformate, cu faclii si cu fanfara, pentru a depune jerbe de flori la monumentul revolutiei din 1848, dar si la monumentul poetului si revolutionarului Petofi Sandor. Cea mai importanta manifestare s-a organizat, insa, la Zalau, unde elevii maghiari au sustinut un spectacol la Casa de Cultura a Sindicatelor.
Dupa spectacol, sute de zalauani maghiari au mers spre statuia lui Wesselenyi, intr-o retragere cu torte si purtand steagurile Romaniei, Ungariei si ale uniunii Europene. Coloana de participanti a fost deschisa de copii imbracati in port traditional. Printre cei prezenti la marsul de pe bulevardul Mihai Viteazul s-au remarcat liderii UDMR – deputatul Seres Denes, viceprimarul Sojka Attila, Tiberiu Csoka – vicepresedintele Consiliului Judetean, precum si prefectul Alexandru Vegh. La statuia lui Wesselenyi, liderii UDMR au rostit scurte cuvantari si au depus jerbe de flori. .
Sarbatoare pentru 20 la suta dintre salajeni
Ziua maghiarilor de pretutindeni a fost sarbatorita de 20 la suta dintre salajeni. Atat este procentul populatiei de etnie maghiara din judetul nostru. Cel mai mare numar de maghiari sunt la Zalau, insa ca procent se situeaza sub 20 la suta din totalul populatiei municipiului. Comunitati importante de maghiari se gasesc in zona Simleul Silvaniei, dar mai ales in zona colegiului Cehu Silvaniei. In fiecare an, de 15 martie, maghiarimea din Salaj este in sarbatoare, aceasta data prilejuind manifestari publice, la care participa sute de maghiari in localitatile cu populatie majoritara sau cu procente considerabile.
15 martie 1848 – inceputul Revolutia de la 1848
La data de 15 martie 1848 a fost declansata Revolutia de la 1848 din Ungaria, iar Dieta ungara Intrunita la Pojon, In aceasta zi, a decretat independenta Ungariei fata de Imperiul Habsburgic. Anul 1848 este cunoscut In istorie ca a��primavara popoarelorI, Intrucat de la un capat la altul al Europei natiunile subjugate de un regin feudal se ridica-sera la lupta pentru libertate si emancipare nationala. Asa au facut si ungurii din Imperiul Habsburgic prin revolutia declansata la 15 martie. Tot la aceeasi data a vazut lumina zilei si manifestul IDorintele natiunii maghiareI – un program revolutionar in 15 puncte prin care se cerea libertate sociala si nationala sau desfiintarea iobagiei. Insa, la punctul 12 al programului, revolutionarii unguri treceau alipirea Transilvaniei la Ungaria, fara sa recunoasca natiunea romana de aici. De la 15 martie 1848, in aceasta zona a inceput si o lupta care a durat aproape un an de zile, Revolutia maghiara transformandu-se intr-o contrarevolutie pentru pasoptistii romani condusi de Avram Iancu. Iar de aici, dintre diferendele revolutionare ale celor doua popoare, s-a perpetuat pana astazi lupta nationalista care vizeaza apartenenta Transilvaniei la cele doua entitati statale – Romania sau Ungaria.
Liderii maghiarilor vorbesc despre 15 martie
Data de 15 martie este cea mai importanta sarbatoare pentru etnia maghiara din Salaj, moment de sarbatoare si de mandrie fata de apartenenta la acest grup national. Ca orice cetatean de etnie maghiara, pentru mine 15 martie este o sarbatoare. Marcam aceasta data pentru a ne aduce aminte de evenimentele din 1848. Ca zalauani, ne amintim de aceste evenimente si depunem jerbe de flori la statuia lui Wesselenyi care este de fapt un salajean remarcat in istorie pentru lupta dusa pentru drepturile omului si pentru relatiile promovate intre cele doua etnii, fara a face diferentieri nationaliste. Sigur, manifestarile sunt organizate de reprezentantii comunitatii maghiare, dar sunt invitati sa ni se alature toti salajenii. Este o sarbatoare pentru populatia de aici, cel putin asta ne-am dori noi, a declarat pentru Graiul Salajului prefectul Alexandru Vegh. Dupa parerea mea, este o celebrare a Revolutiei din 1848, cand tineretul maghiar a luptat pentru libertate si iesirea de sub jugul austriac, dar si pentru democratie, pentru toate drepturile pe care ar trebui sa le aiba maghiarimea, spune si primarul comunei Crasna, Pop Emeric.