Salajenii consuma din ce in ce mai multe bauturi dulci, ceea ce duce la modificarea metabolismului si la obezitate, chiar diabet. ^Setea se potoleste cu apa. Noi ne potolim setea din sticla de suc^, apreciaza doctorul Marius Calinici care spune ca este o relatie directa intre consumul exagerat de bauturi dulci si tendinta accentuata de supraponderabilitate a popu-latiei. Chiar daca nu exista statistici cu privire la numarul de salajeni afectati de obezitate, doctorul Calinici spune ca acest fenomen se poate observa cu ochiul liber. ^Uita-te pe strada, unde vezi tot mai multi copii grasi, care vor deveni adulti si care isi vor educa, la randul lor, copiii cu aceleasi obiceiuri alimentare. Excesul de greutate nu este normal, este o boala^, precizeaza specialistul salajean.
Nu exista studii specializate pe tema afectarii populatiei de supraponderabilitate sau de obezitate. Potrivit lui Marius Calinici, sunt doua aprecieri care circula la nivel european cu privire la obezitatea romanilor, iar datele se bat cap in cap. ^Dupa unii, romanii sunt pozitionati pe locuri avantajoase din punctul de vedere al obezitatii, dupa altii, 60 la suta din populatia tarii este cu greutate peste normal, supraponderala, nu obeza. Putem concluziona ca ambele parti au avut acces la surse irelevante^, opineaza doctorul Calinici. Realitatea cu care se confrunta salajeanul de rand in controlul alimentatiei insa este puternic afectata de reclamele care modifica standardele alimentatiei. Doctorul Calinici acuza reclamele agresive care modifica astfel comportamentul alimentar al salajeanului si ii creaza dependenta de a consuma sucuri dulci in loc de apa. Doctorul spune ca organismul uman este obisnuit de 10.000 de ani sa-si ia necesarul de glucide din natura, insa de 200 de ani ^bagam in noi zahar rafinat^ in exces, ceea ce este daunator organismului. ^Nu un pahar de suc este daunator, problema o reprezinta cantitatea. Asa cum, din cand, in cand bem o ceasca de cafea sau de ceai, tot asa ar trebui sa privim si consumul de suc. Un pahar de suc poate sa satisfaca o placere gustativa, dar sa se faca diferenta, nu sa devina dependenta^, mai spune Calinici. Pentru ca ^setea se potoleste cu apa. Noi ne potolim setea din sticla de suc si nu este corect fata de propriul organism^, avertizeaza doctorul Calinici.
Indulcitorii pot fi mai periculosi decat zaharul
Consumam produse cu indulcitori fie pentru ca sunt prezente peste tot in comert, fie cu buna stiinta, considerand ca indulcitorul este mai sanatos decat zaharul. Totusi, specialistii avertizeaza ca unii indulcitori sunt mai periculosi. Aspartamul este cel mai periculos indulcitor artificial in prezent, de 180 de ori mai dulce decat zaharul, prezent in peste 6.000 de produse alimentare. La nivel global, peste 250 de milioane de oameni il consuma, din peste 100 de tari, printre care si Romania. Numele acestui indulcitor se afla in stransa legatura cu o serie de afectiuni, printre care spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panica, pierderea auzului, ameteli, vorbire ingreunata, palpitatii, pierderea memoriei, dureri generalizate, depresie, oboseala accentuata, iritabilitate, insomnie, dureri de cap, Parkinson, Alzheimer, epilepsie, diaree etc.
Potrivit lui Claudiu Silaghi, comisar-sef al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Salaj, nu au fost sesizate aspecte cu privire la probleme legate de neconformitatea racoritoarelor in raport cu eticheta, cel putin in cursul acestui an. In cazul in care sunt sesizati, inspectorii OJPC Salaj pot face controale si pot preleva probe, care sa fie analizate la unul dintre laboratoarele LAREX din apropierea judetului nostru. In cursul anului trecut s-a facut un singur control tematic pe racoritoare, sucuri si nectaruri, in luna iulie, insa singurele probleme constatae au fost legate de modul de depozitare si de iesirea din termenul de garantie al acestora.
Confuziile legate de ingredientele sucurilor de fructe vor fi eliminate
Rafturile magazinelor sunt pline de sortimente de sucuri carbogazoase sau necarbogazoase, cu fructe, cu amestecuri din fructe, nectare, cu zahar sau cu indulcitori. Profitand de cererea tot mai mare, dar si de tendinta consumatorilor de a reduce consumul produselor cu zahar, producatorii gasesc tot felul de solutii ^inovatoare^ care pot induce in eroare consumatorul asupra compozitiei sucurilor si mai ales asupra continutului de zahar al acestora. Produsele ^light^ sunt deja consacrate ca fiind fara zahar, iar diversitatea sortimentelor anuntate ca fiind ^fara zahar^ au invadat piata. Tocmai pentru ca exista confuzii cu privire la oferta ^light^ a acestor sucuri, deputatii europeni au luat o serie de masuri care trebuie sa se transpuna si in legislatia romaneasca in maximum 18 luni. Astfel, un amestec de doua sucuri trebuie ca, in viitor, sa aiba o denumire care sa reflecte continutul acestuia. De exemplu, un amestec de 90 la suta mere si 10 la suta capsuni va trebui denumit clar ^suc din mere si capsuni^, in timp ce acum aceste tipuri de sucuri pot fi denumite ^suc de capsuni^, fara a se mai face precizarea compozitiei de mere. Un nume generic de tip ^amestec de sucuri^ poate fi folosit daca sunt prezente trei sau mai multe surse de fructe. De asemenea, multe produse vandute ca ^suc de portocale^ contin pana la 10 la suta suc de mandarine, ceea ce contribuie la culoare si gust. Aceasta practica e comuna in Brazilia si SUA, care detin o mare parte din piata europeana de sucuri. Pentru a mentine aceleasi reguli pentru toata lumea, toate sucurile de portocale importate sau fabricate in UE vor trebui sa fie suc de portocale pur sau sa includa mentionarea mandarinelor in denumirea produsului.
Se stie ca suferinzii de diabet, parintii copiilor sau persoane care tin diete vor sa aiba indicatii clare privind diferenta dintre ^suc^ si ^nectar^, precum si daca exista indulcitori de vreun fel. In viitor, sucurile de fructe nu vor mai contine, prin definitie, zaharuri sau alti indulcitori. ^Nectarurile^, facute din piure de fructe la care se adauga apa, pot contine zaharuri sau indulcitori. Etichetarile de tip ^fara zahar^ nu vor mai fi permise pe nectaruri continand indulcitori artificiali, cum ar fi zaharina, pentru a pune capat confuziei din acest domeniu.