Desi presedintele Traian Basescu a promulgat in data de 8 martie actul legislativ ce prevede modificarea si completarea Legii 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, specialistii din asistenta sociala sunt sceptici in privinta aplicarii acesteia in conditii optime, atata timp cat nu se deblocheaza posturi in domeniu si nu se aloca fonduri.
Potrivit noii legi, victima violentei in familie poate cere instantei un ordin de protectie si de restrictie fata de agresor si are dreptul la respectarea per-sonalitatii, demnitatii si vietii private, la protectie sociala, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare, asistenta medicala gratuita, asistenta sociala, consiliere si asistenta juridica gratuita. Totodata, instanta poate sa interzica agresorului sa ramana sau sa se reintoarca in locuinta comuna, poate sa-l oblige sa suporte unele costuri – cheltuieli medicale, cheltuieli de judecata sau cheltuielile cu adapostirea victimei. Totusi, chiar daca exista o lege care confera drepturi si obligatii victimelor si agresorilor, victimele violentei in familie nu depun plangeri la politie sau la asistenta sociala, astfel ca agresiunile raman nepedepsite si se pot agrava in timp. In Salaj, cele mai grave acte de violenta in familie s-au petrecut in urma cu sapte-opt ani de zile, cazuri in care doi barbati si-au ucis sotiile in fata copiilor, iar acum sunt dupa gratii.
Doar doua – trei cazuri de violenta sunt reclamate anual
Violeta Milas, directorul executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, a declarat pentru Graiul Salajului ca legea proaspat promulgata ofera sarcini in plus asistentilor sociali sau directiilor de asistenta sociala, insa activitatea este blocata pentru ca nu exista centre si personal suficient. ^Vom vedea ce va schimba noua lege, dar mamele, in general, nu reclama agresorii. Cazuri de violenta in familie am avut cam doua – trei pe an, insa si atunci cand reclama agresorii, in momentul audierilor la politie, mamele sau copiii nu mai recunosc cele intamplate, iar agresorii raman nepedepsiti. Victimele au nevoie de consiliere sau adapost, iar pentru asta avem nevoie de centre si de personal^, a precizat Violeta Milas. Mai mult, directorul DGASPC Salaj spune ca trebuie lucrat, in primul rand, la cauzele violentei in familie care sunt, in majoritatea cazurilor, alcoolul si educatia, iar violenta nu este numai violenta fizica. Violeta Milas este de parere ca traumele in urma violentei sunt foarte greu de depasit, insa majoritatea femeilor, pentru ca s-a creat o cutuma, stau si rabda injurii, batai sau alte tipuri de agresiuni numai pentru binele copiilor, fara sa constientizeze ca isi cresc copiii intr-un mediu nesanatos, care ii transforma pe ei in potentiali agresori atunci cand vor creste si vor avea familiile lor. ^Atata vreme cat nu lucram la radacina, nu am rezolvat nimic. Chiar si in urma consilierii, daca un barbat care agreseaza verbal o femeie nu intelege ca agresiunile sunt dure si rele pentru copii, nu ai cum sa-l aduci pe drumul cel bun. Un comportament invatat din familie o face pe femeie sa rabde. Daca ajunge la noi cu copiii, sta o perioada, lasa copiii si apoi se intoarce la sotul agresor. Aceasta cutuma exista din pacate, iar copiii raman traumatizati in timp. Din acest motiv trebuie sa lucram la educatie, consiliere, preventie, pentru ca este foarte greu sa recuperezi ceea ce s-a produs deja. Pentru acesti trei factori nu avem fonduri si personal. Trebuie lucrat in comunitati, unde nu avem suficienti asistenti sociali^, conchide Violeta Milas.