Consilierii municipali s-au intrunit ieri intr-o sedinta extraordinara cauzata de termenul limita pentru depunerea a trei proiecte in care Consiliul Local este partener.
Consilierii au votat cu unanimitate de voturi implicarea administratiei locale in proiectul „Un oras sanatos – un oras activ” in cadrul programului de finantare Urbact II, care are ca obiectiv folosirea instrumentelor de planificare urbana si a politicilor urbane in promovarea unui stil de viata activ. Municipiul Zalau colaboreaza in acest proiect cu alte patru orase europene, respectiv orasele Kolding – Danemarca, Meppel – Olanda, Granollers – Spania si Piran – Slovenia. Obiectivul vizat de municipiul Zalau in cadrul acestui proiect este realizarea a doua propuneri de imbunatatire a structurii urbane in doua zone rezidentiale – una de locuinte colective si una de case. Valoarea totala a proiectului este de 12.050 de euro, inclusiv TVA, din care contributia proprie a municipiului este de doar 843,50 de euro. Restul sumei reprezinta contributia FEDR – 9.640 de euro si de la bugetul national – 1.566,5 de euro. Tot legat de acest proiect s-a aprobat si participarea municipiului Zalau la proiectul „Dezvoltarea, implementarea si diseminarea cadrului european comun pentru monitorizarea spatiala a planurilor strategice ale oraselor in scopul implicarii cetatenilor si altor factori de interes in dezvoltarea locala”, cu o contributie de la bugetul local cu suma de aproximativ 1.000 de euro.
Panselute pentru Parcul Spitalului
Un alt proiect aprobat de consilierii municipali vizeaza amenajarea spatiului verde din fata spitalului. Aici, Primaria municipiului Zalau se asociaza un un ONG, Asociatia Cultural Educativa „Gheorghe Lazar” din Zalau si cu Scoala gimnaziala Gheorghe Lazar din Zalau pentru accesarea unei finantari pentru amenajarea parcului respectiv. Practic, proiectul are o valoarea totala de 12,6 mii lei, din care contributia bugetului local este de aproape patru mii de lei. Consilierul municipal Sorin Chisbora (PSD) a cerut executivului primariei sa aiba in vedere si amenajarea parcarii spitalului si implicit, a mai multor locuri de parcare, pentru ca nu este asigurat necesarul de locuri de parcare pentru personalul medical. „Potrivit Legii Urbanismului, Spitalul Judetean ar trebui sa aiba 330 de locuri de parcare, insa nu exista nici macar o treime”, a spus Chisbora. Insa solicitarea consilierului PSD a fost respinsa din start de primarul Radu Capilnasiu care a spus ca legea nu permite restrangerea spatiului verde si ca Spitalul ar trebui sa se ocupe de amenajarea de parcari pentru angajati.