Politele RCA au crescut in ultimele luni cu pana la 20 la suta. Asiguratorii spun ca s-a luat aceasta masura pentru a acoperi pierderile inregistrate in ultimii ani, in raport cu pretul mic pe care l-au plafonat pana la inceputul acestui an. Pretul unei polite RCA difera in functie de localitatea in care este inregistrat autovehiculul, varsta soferului si istoricul asigurator atat al masinii cat si al soferului. Si diferentele de pret se inregistreaza si in functie de firma la care iti faci polita RCA.
Pentru costul politei RCA este foarte important asiguratorul, cel care poate face oferte in functie de istoricul asigurarii soferului sau al masinii. „Noi avem polite care au ramas la nivelul celor de anul trecut, pentru ca s-au marit valorile, insa acordam bonusuri in functie de client”, a declarat pentru Graiul Salajului Elena Denes, manager de vanzari la Asirom Zalau. Daca asiguratul este client al acestei companii, iar in ultimii trei ani nu a beneficiat de despagubiri, atunci este posibil sa plateasca aceeasi suma ca anul trecut pe o polita. „Daca nu a beneficiat de despagubiri in ultimii trei ani, atunci poate primi o bonificatie de pana la 30 la suta, ceea ce acopera majorarea de prima inregistrata la inceputul anului 2012. Daca asiguratul este bugetar, se acorda o reducere de pana la 25 la suta, daca este pensionar – reducerea este de pana la 35 la suta. Cea mai mare reducere este cea acordata persoanelor cu handicap, care poate ajunge pana la 55 la suta, cu conditia ca autoturismul sa fie adaptat infirmitatii persoanei asigurate, iar modificarile sa fie trecute in cartea de identitate a masinii”, a precizat Elena Denes.
Stabilirea politei RCA se face, in primul rand, in functie de cartea de identitate a soferului si de cartea de identitate a automobilului. „Aceste doua date ne spun daca asiguratul a avut daune in ultimii trei ani, indiferent daca este persoana fizica sau juridica”, precizeaza managerul de la Asirom. Politele RCA se incheie pe o perioada de sase sau 12 luni. „Cea mai mica valoare se situeaza undeva intre 130-140 de lei pentru o polita incheiata pe sase luni, iar pe un an ajunge la 250 de lei. Suma difera in functie de criteriile la care se incadreaza asiguratul, dar si in functie de masina – puterea motorului, capacitatea cilindrica, tonajul sau tipul autovehiculului”, mai spune Elena Denes. Cea mai mare suma la polita RCA este de 3000 de lei, pentru masinile care depasesc 300 de cai putere si asta daca asiguratul nu beneficiaza de nicio reducere. „Pretul politei RCA a crescut cu aproximativ 30 la suta la persoanele juridice care asigura autotractoare, autoutilitare mari de transport”, spune managerul de vanzari de la Asirom. Insa si aici firma poate face oferte speciale, daca este vorba despre un parc auto, deci mai multe autovehicule care incheie polita RCA.
Polita RCA este o asigurare obligatorie pentru autovehicule. Daca detineti un atoturism si nu aveti o polita obligatorie, atunci sunteti pasibili de amenda, cu o valoare cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei. In plus, va puteti pierde si certificatul de inmatriculare al masinii.