In cadrul receptiei finale a lucrarilor la reteaua de apa si canalizare din municipiu, reprezentantii OMS Ungaria au anuntat ca bem o apa mai curata si pleaca din urbea de sub Meses.
Dupa ce a chinuit zalauanii mai bine de patru ani de zile, perioada in care a executat lucrarile de reabilitare si modernizare a retelelor de apa si canalizare din municipiu, firma OMS-Ungaria a plecat oficial, ieri, din Zalau. La sediul Primariei Zalau a fost organizata ieri, cu fast, ceremonia receptiei finale a lucrarilor din cadrul contractului „Reabilitarea si extinderea retelelor de distributie a apei potabile si canalizare in municipiul Zalau”, proiect derulat de Compania de Apa Somes, in parteneriat cu autoritatile judetene si locale, eveniment la care au participat oficialitatile judetene si locale, reprezentantii Companiei de Apa Somes, reprezentantii constructorului si directori ai institutiilor publice din judet. Dorin Ciataras, directorul general al Companiei de Apa Somes, a declarat ca „proiectul acesta a fost primul contract semnat intre Compania de Apa Somes si autoritatile judetene si este primul contract finalizat din cadrul proiectului in valoare de 196 de milioane de euro ce are ca scop imbunatatirea sectorului de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj”.
Desi lucrarile efectuate in municipiu au fost finalizate in decembrie 2010, Dorin Ciataras spune ca receptia finala este organizata abia dupa un an pentru ca, pe parcursul anului 2011, s-au efectuat lucrari de remediere a deficientelor aparute. Totusi, incepand de ieri, OMS Ungaria a parasit municipiul, nu inainte sa faca pace cu Primaria Zalau dupa tot scandalul proceselor pentru lucrarile dezorganizate pe care le-au efectuat pe strazile din municipiu.
„Apa de calitate” pentru zalauani
Oficial, zalauanii se bucura de o apa mai curata, de o retea de canalizare care nu va refula la prima ploaie torentiala si de o Vale a Zalaului care nu va mai mirosi ingrozitor pe perioada verii. Reprezentantii Companiei de Apa se mandresc cu extinderea retelei de apa din municipiu cu 10,6 kilometri pe 19 strazi, cu inlocuirea a 2,6 kilometri de retele de apa pe noua strazi, precum si infiintarea a 12,9 kilometri de retele de canalizare pe 30 de strazi si inlocuirea a 7,6 kilometri de canalizare pe 23 de strazi. Prin intermediul contractului s-au realizat 416 bransamente de apa noi si 1.147 de racorduri de canalizare noi. S-au realizat 400 de camine de apometre, 26 de camine de vane si alte 458 de camine de vizitare si de racord. Totodata, au fost reabilitate 130 de bransamente existente, 276 de racorduri de canal si 458 de camine de vizitare si de racord.
Totusi, in ciuda lucrarilor „proaspat-efectuate”, in iarna care tocmai ne paraseste, zeci de familii din Zalau au ramas fara apa pe motiv ca au inghetat conductele in camine.
Zeci de procese cu Primaria
In cadrul evenimentului organizat ieri, prefectul Alexandru Vegh nu a omis sa aminteasca participantilor de „razboiul” Primariei Zalau cu executantul lucrarilor – OMS Ungaria, mai exact de zecile de amenzi pe care le-a aplicat municipalitatea constructorului pentru lucrarile dezorganizate si pentru refacerea deficitara a domeniului public in zonele in care a executat lucrari la reteaua de apa si canalizare. Desi executantul a contestat toate amenzile in instanta, la inceputul anului 2008, primarul Radu Capilnasiu sustinea ca firma ungara nu a respectat termenele pentru refacerea strazilor, a efectuat lucrari neautorizate sau nu a refacut strazile si trotuarele nici macar la nivelul la care erau inainte de inceperea lucrarilor. Acest razboi pare ca s-a incheiat, iar Compania de Apa nu „uita” sa mentioneze in comunicatul oficial ca „potentialele” inundatii din centrul Zalaului – la fel ca in luna august a anului trecut, cand asfaltul din fata Primariei Zalau a ajuns tocmai la ceas din cauza canalizarii ce a refulat. „Toate lucrarile privind extinderea si reabilitarea retelei de canalizare au vizat exclusiv sistemul de canalizare menajera, nu si sistemul de preluare a apelor pluviale, care nu este in administrarea Companiei de Apa Somes si deci nu a facut obiectul contractului POS Mediu”, se arata in fisa tehnica a investitiei.