„Comunitatea este prioritatea mea”
Doar de opt ani Ioan Barou conduce destinele comunei Bocsa. Abia implinise 29 de ani si obstea i-a acordat increderea, stiindu-l un bun gospodar, ambitios in ceea ce si-a propus si mai ales un om de cuvant. Cand vine vorba despre viitoarele alegeri primarul este optimist pentru ca stie ca n-a trecut ca umbra pe apa, a lasat ceva in urma sa, ceva care va dainui prin vreme si peste vremuri. „Inca din prima zi in care am ajuns pe scaunul de primar, comunitatea a fost prioritatea mea,afirma Barou, problemele oamenilor le-am pus intotdeauna pe prim plan. Dovada sta si faptul ca la alegerile locale din 2008 Ioan Barou a obtinut 70 la suta din voturi. De ce va candida la alegerile locale din luna iunie a acestui an? Pentru ca mai sunt in comuna multe proiecte incepute si doreste sa le duca la bun sfarsit. Nu se da batut pana cand ceea ce isi propune se si infaptuieste.
Printre primele 16 comune din judet
Bocsa se afla printre cele 16 comune ale Salajului care au obtinut finantare pe Masura 322 – Asfaltare strazi, reabilitare si consolidare Centru cultural „Simion Barnutiu”, infiintare de cresa (constructie noua).Investitia se ridica la 2,5 milioane de euro. S-au obtinut toate avizele si ordinul de incepere a lucrarilor va fi dat cel mai probabil in prima parte a lunii aprilie.22 de kilometri de ulite din cele patru sate (Bocsa, Borla, Salajeni si Campia ) vor fi asfaltati si dati in folosinta pana la sfarsitul anului. In centru de comuna, in apropiere de scoala va incepe de indata ce timpul permite cunstructia la cresa, iar Centrul cultural „Simion Barnutiu” va intra intr-o reabilitare totala.
Apa in toata comuna
Una dintre cele mai mari multumiri pe care le-a avut primarul Ioan Barou este legata de aductiunea de apa in intreaga comuna. La ora actuala in jur de 1100 de gospodarii sunt bransate la conducta de apa potabila care trece prin comuna, venind de la lacul de acumulare din Varsolt. Si fiindca veni vorba despre apa, prin Ordonanta de guvern nr.7 a fost refacut podul peste Valea Zalaului in satul Borla si regularizarea paraului Carpeni pe o lungime de doi kilometri In-vestitia deja in lucru este finantata de Ministerul Mediului si Padurilor.
In vizor, scolile
Problema alimentarii cu apa a fost deja rezolvata in satele comunei, asa ca primarul Barou a trecut la sistemul de canalizare, chiar daca fiecare godpodarie racordata la apa are si fosa septica. La toate scolile din comuna s-au facut ample lucrari de reabilitare, acestea cuprinzand refacerea acoperisului, izolarea exterioara, zugraveli interioare, montare de parchet nou, faianta si gresie, introducera incalzirii cu centrale termice pe lemne, asfaltarea curtilor si a terenurilor de sport. La Bocsa pe langa reabilitarea gradinitei a fost amenajat si un splendid parc de joaca pentru cei mici cu mula verdeata, leagane si tobogane.
La orizont turismul
La capitolul lucrari finalizate in ultima perioada mai pot fi incluse asfaltarea drumului dintre Salajeni si Campia precum si a strazii principale din Bocsa, de la drumul european E 81 pana la Scoala Simion Barnutiu, modernizarea iluminatulu public in Bocsa, Salajeni, Campia si Borla, extinderea retelei de curent electric, reabilitarea caminului cultural din Bocsa construirea unui pod peste Valea Zalaului, in localitatea Borla care a costat peste 9 milioane de lei vechi. Prin Masura 313 s-a aprobat proiectul pentru construirea unui Centru de informare turistica ce va fi construit chiar langa Complexul cultural „Simion Barnutiu”
Drumuri prin si catre istorie
Un alt proiect realizat a fost cel referitor la drumurile de exploatatie agricola. S-a modernizat o cale de acces (drum vicinal) paralela cu drumul european E81, de la limita comunei Hereclean pana in Bocsa pe o lungime de 4 kilometri. La aceasta investitie primarul Ioan Barou a tinu sa mai adauge ca s-a facut ridicarea topografica in vederea executiei unui drum de legatura dintre Bocsa si Badacin, drum inceput, dupa marturiile vremii chiar de catre marele pasoptist Simion Barnutiu. si de catre cunoscutul om politic Iuliu Maniu, fiu al Badacinului.
Venim de departe
Teritoriul administrativ al comunei, in suprafata de 47,34 km2, se intinde in Depresiunea Zalau. Comunei ii apartin patru sate: Bocsa – sat resedinta de comuna situat la o distanta de 18 km fata de municipiul Zalau, Borla, Campia si Salajeni.
In izvoarele documentare, satul Bocsa este mentionat in anul 1349 sub denumirea villa Baxa, iar in anul 1854 asezarea este cunoscuta sub numele de Olah-Baksa sau Bocsa Romana. Localitatea Borla a fost mentionata in anul 1341, Campia in anul 1427 si Salajeni in anul 1954.
Bocsa este locul unde a vazut lumina zilei marele carturar si luptator pentru drepturile romanilor din Transilvania, Simion Barnutiu, unul dintre condu-catorii de marca ai revolutiei transilvanene desfasurata intre anii 1848-1849. Trupul neinsu-fletit al acestuia este depus spre aducere aminte, alaturi de osemintele lui Alimpiu Barboloviciu, la biserica din localitate.
Acum 100 de ani
Bocsa de astazi are 206 fumuri, cu 980 suflete de religiunea gr. cat. Biserica, foarte veche, este edificata din lemn. Scoala confesionala s-a edificat la anul 1897, are invatator cvalificat, cu salar de 740 cor. din care 100 cor. da statul. Dintre 102 copii inscrisi la scoala (56 baieti si 46 fetite) stiu scrie si ceti 89 (50 baieti si 39 fetite). In scoala de repetitiune au fost inscrisi 26 elevi. Dintre adulti stiu ceti si scrie romaneste 106 (65 barbati si 41 femei), iar romaneste si ungureste abia 10. Hotarul comunei este de 2513 jugare, dintre cari 1643 sunt in mana romanilor. Pretul unui jugar este 400 cor. Vite cornute sunt peste 400. Toti locuitorii se ocupa cu plugaritul.
Alegatori sunt 62, dintre cari 15 stiu ceti si scrie romaneste, iar 2 romaneste si ungureste. Din punct de vedere istoric-national Bocsa este insemnata, pentruca aici saa nascut marele apostol al natiunei Simeon Barnutiu.