Infiintarea culturii
Fasolea este pretenti-oasa fata de caldura, dar are cerinte moderate in ceea ce priveste lumina si umiditatea. Avand o perioada scurta de vegetatie extrage din sol cantitati mici de substante nutritive, reactionand bine la fertilizarile cu fosfor si potasiu. Fasolea se cultiva fie in ogor propriu fie succesiv. Cultura in ogor propriu se amplaseaza dupa legumele fertilizate cu gunoi de grajd cum sunt tomatele, ardeii, vinetele, telina. In succesiune , cultura poate urma dupa salata, spanac ,ceapa verde, varza si cartofi timpurii. Semanatul in ogor propriu are loc la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, iar pentru cultura succesiva are loc intre sfarsitul lunii iunie si inceput de iulie.
Cultivarele pitice se seamana in randuri distantate la 40 de centrimetri si 5 centimetri intre plante pe rand, in timp cultivarele urcatoare se seamana in cuiburi unde se pun doua-trei seminte la 90 de centimetri intre randuri si 40 de centimetri intre cuiburi pe rand.
Soiuri
Pentru fasolea in cultura se gasesc doua convarietati, una cu port pitic si una cu crestere determinata, unele de culoare verde, altele de culoare galbena. Specialistii in nutritie spun ca pastaile de culoare verde au o valoare mai ridicata in elemente nutritive decat cele galbene. Soiurile de fasole pitica cultivate la noi sunt Minodor, Maxidor, Processor, Supernano, Gondola. In ceea ce priveste fasolea urcatoare cel mai apreciat la noi este soiul autohton semitarziu Aurie de Bacau. In gradinile de langa casa prelungirea perioadei de productie se face si prin semanatul esalonat.
Intretinere si recoltare
Pentru distrugerea buruienilor se fac doua trei prasile, ultima avand loc inainte de inflorire. La fasolea urcatoare se face raritul, lasand in cuib cate doua-trei plante care necesita sustinere. Pe suprafetele mici acestea se aracesc, folosind araci de 2-2,5 metri. Intre bolile cele mai daunatoare se numara mozaicul galben, arsura bacteriana, antracnpza si putregaiul cenusiu.Recoltarea se face manual o data la doua ttrei zile, pe masura formarii pastailor de regula dupa 45-65 de zile de la rasarit la cultivarele pitice si la 75-85 de zile la cele urcatoare.