Increderea trebuie rasplatita
Desi Calin Prodan nu conduce destinele comunei Simisna decat de patru ani, in toata aceasta perioada comunitatea a prins un suflu nou. Asta pentru ca prim-edilul Calin Prodan n-a vrut sa treaca prin primarie ca umbra pe apa. A tinut neaparat sa rasplateasca increderea celor care i-au acordat votul, sa lase in urma sa ceva durabil. Si in mare, mare parte a reusit. Ceea ce n-a reusit, din motive obiective, in acest mandat va reusi in urmatoarea legislatura. Spun asta pentru ca tehnicianul silvic Calin Prodan isi va depune din nou candidatura de primar la alegerile locale din aceasta vara. Si sorti de izbanda exista din plin.
La inceputuri
In anul 2008 cand Calin Prodan s-a instalat pe jiltul de prim edil, sediul Primariei din Simisna era situat intr-o cladire improprie activitatii de administrare a comunei. Primarul s-a facut luntre si punte si a finalizat lucrarile la noul sediu, o cladire cu etaj care adaposteste si biblioteca comunala. A fost prima actiune cu rezultat vi- zibil a noului primar. Pentru a face cat de cat economii la bugetul local, Calin Prodan a trecut la reabilitarea iluminatului public. Asta inseamna inlocuirea a 50 de becuri de 400 de wati cu 300 de becuri economice de 35 de wati si deci o arie mai mare de acoperire a zonei iluminate din cele doua sate Simisna si Hasmas. Cand apele Vaii Simisnei se umflau nu se putea trece dintr-o parte in alta a satului nici in Simisna si nici in Hasmas. Asa ca primarul Prodan a avut ideea de a reface cele trei punti de peste vale cu bani de la bugetul local. Si noroaile le creau zile fripte localnicilor. Tot cu bani de la bugetul local au fost pietruite ulitele din Simisna si Hasmas pe o lungime de 15 kilometri. Si parcul de joaca pentru copii din centrul de comuna este o realizare primarului, dand astfel o utilitate locului viran pe care cresteau doar balarii.
Comunitatea are propriul medic si farmacie
Primarul de Simisna nu stie sa fi fost vreodata dispensar uman si medic in comuna. Oamenii cu probleme de sanatate bateau drumul pana la Ileanda ori pana la Rus pentru a-si mai intrama cat de cat madularele betegite. Asa ca primarul a luat initiativa construirii unui dispensar uman chiar in centrul localitatii de resedinta. Insa avea o strangere de inima ca nu va gasi medic care sa deserveasca populatia. N-a fost sa fie asa. In anul 2010 dispensarul din Simisna a fost dat in folosinta. S-a gasit si medic. Doctorul Daniel Banias din Dej este medic de familie in Simisna la peste 1000 de pacienti inscrisi. Deocamdata medicul face naveta la Dej, dar atunci cand se vor finaliza lucrarile la locuinta pentru medic, doctorul Banias nu va mai naveta decat probabil la sfarsit de saptamana. In cadrul imobilului care adposteste dispensarul s-a gasit loc si pentru un punct farmaceutic care elibereaza medicamente si pentru retete compensate sau gratuite. Asta-i scuteste pe oameni de drumuri obositoare pana la farmaciile din comunele invecinate.
Proiecte care schimba fata comunei
Comuna Simisna face parte din grupul celor 16 comuna salajene care a prins program de finantare din fonduri europene pe Masura 322. Proiectul are doua pachete: in primul pachet este inclusa asfaltarea ulitelor in comuna Simisna si construirea unui pod peste vale ; cel de al doilea pachet include reabiltarea Caminului cultural din Hasmas si construirea unui after school in Simisna. Prima plata s-a facut deja. Cladirea after school a ajuns pana la cota zero. Odata cu desprimavararea lucrarile vor continua.
Prin Programul Operational Regional s-a depus un proiect care a devenit eligibil si a primit finantare. Este vorba despre reabilitarea si modernizarea Scolii cu clasele I-VIII din Simisna. Este un vis al directorului scolii, Ioan Pop, un vis care a devenit palpabil datorita insistentelor primarului. Contractul de finantare a fost semnat, urmeaza ca in data de 2 martie sa aiba loc licitatia. Primarul Prodan spune ca modernizarea scolii consta in izolarea termica a cladirii, schimbarea instalatiei electrice, imprejmuirea si asfaltarea terenului de sport. Directorul Pop este insa incantat de dotarea ce urmeaza a se face prin acest proiect si anume: laptop pentru fiecare elev, tabla inteligenta, softuri educationale, videoproiectoare, camere de supraveghere etc. „Va fi cea mai dotata scoala din mediul rural al Salajului sustine Ioan Pop”. Valoarea investitiei se ridica la 95 de miliarde de lei vechi. Tot pentru anul in curs primarul are in vedere doua obiective: extinderea retelei de luminat public in zona locuita de tigani si amenajarea unui loc de joaca in satul Hasmas.
Dispar meseriile
In zona Simisna in urma cu ani si ani erau oameni priceputi mai in toate meseriile necesare pentru bunul mers a comunitatii. De pilda Vasile Ciunt era recunoscut pentru tehnica sa de a cali fierul si de a potcovi caii. Acum, cand duce peste 7 decenii in carca nu se mai incumeta sa bata cailele in copitele cailor. Ioan Salaci facea si roate de car, repara si incaltaminte. S-a lasat de meserie pentru ca rotile carutelor, mai nou, au cauciucuri, iar incaltamintea nu se mai repara. Este destula la second-hand. Ioan Muresan a dus taina tabacirii pieilor si a confectionarii cojoacelor cu el, in locuri cu ver-deata si fara suspine. Teodor Bedean si Dan Criste, mai fac heizasuri, adica dulgherie atunci cand sunt solicitati. Numai ca in conjunctura actuala firmele de constructii au si dulgheri si cei doi abia daca mai gasesc cate un job in perioada de vara.
Cresc efectivele de animale
Discutand cu medicul veterinar Victor Puscas nu mica mi-a fost mirarea sa aflu ca in comuna Simisna efectivele de animale au crescut, atat la ovine, cat mai ales la bovine, unde aproape in toate zonele judetului numarul lor este in scadere. Oamenii si-au injghebat ferme zootehnice de marimi diferite. De pilda Iosif Pop are 10 capete de bovine, Vasile Petrice 25 de vaci, Sabin Pop din Hasmas detine 400 de oi, iar Ioan Ceaca din Simisna 350 de oi. Satenii nu s-au lepadat de animale pentru ca inca mai au unde valorifica laptele. In satul Simisna exista doua centre de colectare a laptelui, iar in hasmas un centru. Firmele „Napolact” si „Dorna”, ridica zilnic laptele, iar platile se fac regulat o data pe luna.
Neimpliniri si…sperante
Primarul Calin Prodan este, in general multumit de ceea ce a reusit sa realizeze din ce si-a propus cand obstea l-a mandatat ca pastor al sau. „Din ceea ce mi-am propus am realizat, totusi am doua probleme carora nu le-am gasit solutia, pentru ca nu a depins de mine. Prima a fost deschiderea unui punct de lucru bancar in Simisna. Am luat legatura cu CEC- Bank, dar si cu alte banci dar nimeni nu mi-a promis concret. Apoi, oricat am incercat nu am reusit sa fac schimb de teren pentru amenajarea unei baze sportive, a unui teren de fotbal in speta. Primaria are rezerva de teren pe dealuri, localnicii au terenuri pe ses si nu am putut ajunge la o intelegere. Poate in mandatul viitor…”